Revizija KCUS-a: Lažni prihodi, sporne javne nabavke, a plata direktorice Izetbegović 8.500 KM

14
Al. Č.
Revizija KCUS-a: Lažni prihodi, sporne javne nabavke, a plata direktorice Izetbegović 8.500 KM
Foto: Prinscreen / Sebija Izetbegović

Ured za reviziju institucija u FBiH obavio je finansijski izvještaj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2022. godinu.

Izvještaj nezavisnog revizora daje se na osnovu provedene finansijske revizije, koja obuhvata reviziju finansijskih izvještaja i reviziju usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Ova zdravstvena ustanova dobila je "mišljenje s rezervom".

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

"Ne možemo potvrditi vrijednost stalnih sredstava iskazanih u iznosu od 302.879.825 KM jer je na datum bilansa vršena procjena nadoknadive vrijednosti za građevinske objekte, čiji efekti nisu knjigovodstveno evidentirani.

Također, na datum bilansa nije izvršena ocjena postoje li bilo kakvi pokazatelji da je vrijednost ostalih stalnih sredstava umanjena, niti je vršena procjena nadoknadive vrijednosti za takva sredstva. Efekte na finansijske izvještaje nismo u mogućnosti procijeniti.

Dio revizorskog izvještaja
Foto: Printscreen: Dio revizorskog izvještaja

Zalihe su na datum bilansa precijenjene za 9.434.141 KM jer su u knjigovodstvenoj evidenciji iskazane zalihe tuđe robe, što nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Radnici KUCS-a ne idu u štrajk, objasnili razloge i prozvali Vranića: "Trebao je da radi svoj posao"

Radnici KUCS-a ne idu u štrajk, objasnili razloge i prozvali Vranića: "Trebao je da radi svoj posao"

Revizori su skrenuli pažnju na vrijednost osnovnog kapitala koja nije usaglašena u poslovnim knjigama i sudskom registru, jer je u finansijskim izvještajima na 31. 12. 2022. godine iskazan osnovni kapital u iznosu od 234.531.475 KM, dok u sudskom registru nije upisan kapital.

Javne nabavke

Uz reviziju finansijskih izvještaja KCUS-a za 2022. godinu izvršena je i revizija usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

"Plan javnih nabavki za 2022. godinu nije sačinjen na način da se planira potrošnja sredstava putem provođenja jednog od postupaka predviđenih Zakonom o javnim nabavkama, čime nije osigurano transparentno provođenje javnih nabavki. Za otvorene postupke koje je provodila Klinička apoteka nisu sačinjavani zapisnici o ocjeni ponuda. Izvršeno je dijeljenje postupka javne nabavke lijekova, reagenasa, medicinskog potrošnog materijala i medicinske opreme u iznosu od 467.404 KM. Navedeno nije u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Dio revizorskog izvještaja o javnim nabavkama
Foto: Printscreen: Dio revizorskog izvještaja o javnim nabavkama

Svi u isto vrijeme išli na pauzu

Revizori su skrenuli pažnju i na:

"Vođenje evidencija o radnom vremenu vrši se na način da je kod većine zaposlenika iskazano identično vrijeme početka i kraja radnog dana, kao i pauza u toku rada bez informacije o periodu korištenja, zbog čega izražavamo sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Potvrđena presuda: Uposlenik KCUS-a duže vrijeme trpio mobing i ponižavanje

Potvrđena presuda: Uposlenik KCUS-a duže vrijeme trpio mobing i ponižavanje

Akt o osnivanju zdravstvene ustanove kojim bi se regulisao iznos sredstava za osnivanje i početak rada i način njihovog obezbjeđivanja nisu donijeli osnivači Kliničkog centra. Također, osnivači su imali obavezu da zaključe ugovor kojim bi se regulisala međusobna prava, obaveze i odgovornosti, koji do okončanja ove revizije nije zaključen.

Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Kliničkim centrom donijela su samo dva osnivača: FBiH i Kanton Sarajevo, dok su saglasnost na Statut dali samo sljedeći osnivači: FBiH, Unsko-sanski kanton, Bosansko-podrinjski kanton i Zeničko-dobojski kanton. Sve skupa ukazuje na to da između osnivača ne postoji usaglašen stav po pitanju statusa Kliničkog centra, i nije u skladu sa Zakonom o ustanovama, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Statutom.

Čija je roba

U Godišnjim finansijskim izvještajima iskazani su prihodi u iznosu od 283.310.784 KM.

"Tenderska dokumentacija za nabavu digitalnog RTG aparata, u dijelu tehničke specifikacije, sačinjena je na način da je upućivala na aparat jednog dobavljača, što znači da nije osiguran jednak i nediskriminirajući pristup za sve ponuđače. Shodno prezentiranoj dokumentaciji, izvršeno je dijeljenje postupaka javne nabavke lijekova, reagenasa, medicinskog potrošnog materijala i medicinske opreme najmanje u iznosu od 467.404 KM, što nije u skladu sa članom 15. Zakona o javnim nabavkama”, navodi se u dijeli izvještaja revizora.

Održano ročište u Općinskom sudu: Sebija Izetbegović nije dokazala da je ispunila ispitne obaveze

Održano ročište u Općinskom sudu: Sebija Izetbegović nije dokazala da je ispunila ispitne obaveze

Utvrđeno je da je KCUS precijenio svoj finansijski rezultat za oko 1,1 milion KM na način da su lijekove i potrošni materijal koje na KCUS-u vode kao svoje vlasništvo iako ih do momenta potrošnje skladišti Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, evidentirali kao svoju robu i prikazali ga kao vlastiti prihod.

"Ovi lijekovi i potrošni materijal ne ispunjavaju zahtjeve da bi se priznali kao vlastite zalihe. Naime, radi se o poslovnim događajima vezanim za tuđu robu. Shodno tome, promet ovih lijekova i potrošnog materijala nije se trebao evidentirati i iskazivati u okviru bilansne evidencije, nego ga je trebalo evidentirati u okviru vanbilansne evidencije.

Dio izvještaja KCUS-a
Foto: Printscreen: Dio izvještaja KCUS-a

Ovakav način evidentiranja tuđe robe za posljedicu ima nerealno iskazane (uvećane) prihode i rashode, bez utjecaja na finansijski rezultat, za iznos lijekova i potrošnog materijala koji je zaprimljen i utrošen u 2022. godini. S obzirom na to da je većina ovih lijekova i potrošnog materijala utrošena, istovremeno je evidentirano razduženje ovih zaliha po kojem osnovu su priznati rashodi u ukupnom iznosu od 51.545.652 KM, što za posljedicu ima precijenjen finansijski rezultat za 1.133.084 KM", navedeno je.

Sudski sporovi

Prema prezentiranim podacima, protiv Kliničkog centra vode se sudski sporovi ukupne vrijednosti
3.677.968 KM za koje nisu donesene konačne presude/rješenja (naplata duga po osnovu  zastupanja, ugovora o djelu, naknade materijalne i nematerijalne štete i sl. i radni sporovi). Prema prezentiranim evidencijama sudskih sporova, na naplatu duga i naknadu materijalne i nematerijalne štete (57 postupaka) se odnosi iznos 2.194.939 KM, dok je vrijednost radnih sporova 1.483.029 KM (127 postupaka).

Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Prema prezentiranim podacima, Klinički centar je protiv trećih lica pokrenuo postupke ukupne vrijednosti 3.124.924 KM. Prema finansijskim izvještajima na kraju 2022. godine, Klinički centar je izvršio rezervisanja novčanih sredstava za potencijalne obaveze u iznosu od 3.156.238 KM na teret troškova rezervisanja po osnovu sudskih sporova, od čega je iznos od 502.789 KM priznat u 2022. godini, navedeno je u izvještaju.

Plata generalne direktorice

Troškovi plaća i ostalih ličnih primanja zaposlenih u 2022. godini iskazani su u iznosu od 136.129.771 KM, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja veći iznos troškova zaposlenih za
12.361.354 KM, odnosno za 10%. 

Prosječna neto plaća prije oporezivanja iznosi 1.873 KM. Najviša pojedinačno isplaćena plaća u 2022. godini iznosi 8.497 KM i odnosi se na generalnu direktoricu Sebiju Izetbegović (uključuje 7.036 KM redovne plaće i iznos od 1.460 KM u pripadajućem mjesecu a koji se odnosi na dodatak za zamjenu zaposlenika na drugom radnom mjestu u iznosu kako je definisano aktima Kliničkog centra, a koji je ostvaren samo za jedan mjesec 2022. godine), a najniža isplaćena neto plaća iznosi 594 KM i odnosi se na radno mjesto čistačice.

12 zaposlenika dobilo otkaze

U 2022. godini u Kliničkom centru radni odnos je zasnovalo 116 osoba, najvećim dijelom po
konkursu iz prethodne godine, dok je za 131 osobu prestao radni odnos (od ovog broja je 80 osoba koje je sa radom prestalo odlaskom u penziju, dok se 19 prekida radnog odnosa odnose na otkaze na lični zahtjev zaposlenika.

Čak 12 zaposlenika je u 2022. godini dobilo otkaz, za 11 zaposlenika utvrđena je povreda radne obaveze, pet ugovora okončano je istekom ugovora na određeno vrijeme, tri radna odnosa okončana su smrću zaposlenika, a jedan zaposlenik nije zadovoljio probni rad).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije