RAK BiH podsjeća na zabranu korištenja maloljetnika u izbornoj kampanji

1
Radiosarajevo.ba
RAK BiH podsjeća na zabranu korištenja maloljetnika u izbornoj kampanji
Foto: Pexels / Ilustracija

U aktuelnoj izbornoj kampanji za Opšte izbore 2022. godine, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) zaprimila je brojne upite nosilaca dozvola koji se odnose na korištenje maloljetnika u promotivnim spotovima političkih subjekata u svrhu političke promocije.

"Agencija ovim putem podsjeća nosioce dozvola koji su u obavezi da prate aktivnosti političkih subjekata na odredbe kojima je korištenje maloljetnika u političke svrhe zabranjeno.

Naime, članom 20. (Učešće maloljetnika u sadržajima pružalaca medijskih usluga), stav (6), Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, zabranjeno je korištenje maloljetnika u političke svrhe, dok je članom 8. stav (7) tačka e) Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora dato pravo elektronskim medijima da odbiju objavu plaćenog političkog oglašavanja, između ostalog, i ako oglašavanje uključuje zloupotrebu djece u političke svrhe u skladu sa međunarodnim standardima.

Bizarne scene u Sarajevu: Čovjek hodao s loncem na glavi, nosio i zanimljivu poruku

Bizarne scene u Sarajevu: Čovjek hodao s loncem na glavi, nosio i zanimljivu poruku

Agencija poziva sve sudionike izbornog procesa, u prvom redu korisnike dozvola Agencije, na odgovoran pristup u primjeni i poštivanju izbornih pravila, sa posebnim akcentom na prava i zaštitu maloljetnika", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije