Projekcija budžeta FBiH za iduće 3 godine: Bijeli hljeb siguran, više novca za plaće

4
M. R. S.
Projekcija budžeta FBiH za iduće 3 godine: Bijeli hljeb siguran, više novca za plaće
Foto: Fena / Sa sjednice

Dokument okvirnog budžeta (DOB) Federacije BiH za period od 2021. do 2023. godine danas je na dnevnom redu nastavka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Kako je navedeno u dokumentu, u periodu od 2021. do 2023. godine projicira se opravak ekonomije od 2,8 odsto, 3,5 odsto i 2,6 odsto respektivno, ali pod pretpostavkom rasta privatne potrošnje, nastavak započetih i početak novih investicija, oporavka uslužnih i pratećih djelatnosti, te veće zaposlenosti odnosno poboljšanje standarda stanovništva.

No, sve će ovisiti o pandemiji novog soja koronavirusa.

"U ovom treuntku se ne mogu predvidjeti okolonosti oko pandemije kao ni sve posljedice pandemije. Oporavak ekonomije će prvenstveno zavisiti od inteziteta i trajanja pandemije, stjecanja kolektivnog imuniteta te pronalaska efikasne vakcine", navedeno je u dokumentu koji će danas razmatrati federalni zastupnici.

Kada su u pitanju rashodi, na plaće, doprinose i naknade troškova zaposlenih u ovoj godini je planirano 279,2 miliona KM, što je za 14,4 miliona KM više nego prošle godine. 

U 2022. godini je za ove namjene planirano nešto manje - 276,9 miliona KM, dok će u 2023. godini opet narasti troškovi za plaće na 285 miliona KM.

U planu je rast broja zaposlenih, i to sa 8.168 na 8.233 u 2021. godini, 8.238 u 2022. godini i 8.243 u 2023. godini.

"Značajnije povećanje u 2021. godini odnosi se na Federalnu upravu policije gdje je
planirano povećanje broja novozaposlenih u 2021. godinu u odnosu na 2020. godinu
za 59 što je u skladu sa navedenim Zaključkom Vlade FBiH. U Uredu za reviziju
institucija u FBiH planirano je povećanje za 6 novozaposlenih, te u Agencija za državnu službu FBiH povećanje za 4 novozaposlena", stoji u DOB-u.

Projekcija budžeta FBiH - undefined

Foto: Printscreen: Projekcija budžeta FBiH

Iako i dalje postoji neizvjesnost šta građane čeka zbog pandemije, zvaničnici su sigurni.

Okvirnim budžetom nije zaboravljen bijeli hljeb, odnosno plaća koju dobijaju ministri, parlamentarci i savjetnici nakon isteka mandata.

"Takođe, ističemo da su planirana i sredstva za ispunjenje zakonske obaveze isplate
plaća i naknada dužnosnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) nakon prestanka
njihovog mandata ukoliko nemaju zasnovan radni odnos", piše u DOB-u.

U 2021. godini planirano je, između ostalog, i 12 miliona KM za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru.

Prema projekciji, planiran je deficit budžeta za sve tri godine, što će, po uobičajenom praksi, biti namireno zaduživanjem.

Tekući transferi u 20221. godini bit će manji nego prošle godine i iznosit će oko 3,2 milijarde KM.

"Ukupni kapitalni transferi projicirani su u iznosu od 143,5 miliona KM za 2021. godinu što je za 13,9 miliona KM više u odnosu na budžet FBiH za 2020.
godinu. Jedan od razloga povećanja je planiranje Kapitalnog transfera javnim
preduzećima - za izgradnju autocesta i brzih cesta u iznosu od 100 miliona KM, što je više za 14,6 miliona KM u odnosu na 2020. godnu", navedeno je u Dokumentu okvirnog budžeta.

Ipak, u DOB-u stoji i da se, nakon pada zaposlenosti u 2020. godini uzrokovanog pandemijom, u narednom periodu očekuje bolja situacija na tržištu rada, te se projicira da će se broj zaposlenih u periodu od 2021. do 2023. godine kretati u rasponu 525.767 - 560.453 zaposlenih.

No, ne tako dobra vijest je da se može očekivati rast cijena po stopama od 0,4 do 0,10 odsto respektivno.

"Na rast cijena najveći utjecaj će imati mogući rast cijena energenata na svjetskom tržištu, te rast cijena hrane, pića i komunalija na domaćem tržištu, kao i nastavak provodenja harmonizacije akciza na cigarete i duhan na domaćem tržištu", navedeno je u DOB-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije