Profesor Jahja Muhasilović: Turskoj napad može biti alibi da očisti sjever Sirije od kurdske gerile

3
A. G. Z.
Profesor Jahja Muhasilović: Turskoj napad može biti alibi da očisti sjever Sirije od kurdske gerile
FOTO: AA / Jahja Muhasilović

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba dao je osvrt na teroristički napad u Turskoj, a koji se desio u najprometnijoj istanbulskoj ulici Istiklal. U nedjelju se dogodila smrtonosna eksplozija u kojoj je poginulo šest osoba, a povrijeđena je 81

Turska policija uhapsila je osobu osumnjičenu za podmetanje bombe, a radi se o ženi iz Sirije imena Ahlam Albashir. Tvrde da je tokom ispitivanja priznala vezu s Kurdskom radničkom strankom (PKK).

Tampon zona

"Turska je naviknuta na napade ovog tipa. Od '84. vode rat protiv PKK grupacije koju su osim Turske, SAD i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom i do sada je u ratu između turske vojske i PKK, koji ima i gerilske aktivnosti, poginulo 40.000 ljudi i neko vrijeme je vladalo primirje u smislu da je PKK bio prilično efikasno očišćen sa prostora Turske. Kao što ste i sami primijetili, već neko vrijeme nije bilo terorističkih napada ovakvog tipa, ali desilo se to što se desilo", kazao je Muhasilović.  

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Objavljen snimak hapšenja u Turskoj: 'Ovo je bombašica iz Istanbula, sve je priznala'

Objavljen snimak hapšenja u Turskoj: 'Ovo je bombašica iz Istanbula, sve je priznala'

Naglašava da se Turska na međunarodnom planu odavno zalaže da se formira tampon zona koja bi razdvojila turski teritorij od teritorija koji kontroliše JPG u Siriji. Posljednji teroristički napad Turska, smatra, može iskoristiti kao alibi kako bi sa svojim trupama očistila sjeverni dio Sirije i napravila tampon zonu koja bi ih fizički razdvojila od YPG-a.

"Do sada se pokazalo da je parcijalna tampon zona koja je napravljena dosta smanjila terosrističke napade u Turskoj, tako da poučeni tim iskustvom smatraju da ukoliko bi se formirala tampon zona u Siriji to vjerovatno u potpunosti moglo riješiti pitanje terorizma u Turskoj", smatra profesor Muhasilović.

Dalje kaže kako je Turska imala ozbiljiniji porblem tokom devedesetih, a naročito u periodu dok je bio još aktivan rat u Siriji 2015. i 2016. kada je imala terorističke napade većeg intenziteta unutar svojih granica. 

Potez očajnika

"Par stvari koje je uvela turska država u planu djelovanja protiv PKK je i ta tampon zona, međutim oni su uspostavili osmatračnice na jugoistoku, njih oko 200 koje su opremljene najnovijim oružjem kako bi vodili gerilski rat. Sama činjenica da je tehnološki, u vojnom smislu Turska napredovala zadnjih godina i ima dronove koje aktivno koristi u ratu protiv PKK-a i invazija koje su učestale zadnjih godina u Sjevernom Iraku gdje je sjednište PKK. Svi ti potezi su doveli da se minimaliziraju teroristički napadi i kao što vidite dugo već nije bilo ozbiljnijeg terorističkog napada u Turskoj. Ovo je i potez očajnika PKK jer im zadnjih godina mnogo teže ide- barem djelovanje u Turskoj", govori.

U Turskoj zabranjeno emitiranje snimaka eksplozije u Istanbulu

U Turskoj zabranjeno emitiranje snimaka eksplozije u Istanbulu

Dobra stvar u nesreći je što se napad, kaže, desio van turističke sezone. Podsjetio je na 2016. i seriju napada ISIL-a i PKK u maju kada kreće turizam i kada se prave aranžmani. Teroristički napadi, ističe, znali su se tempirati u maju i aprilu kako bi se utjecalo na dotok turista i ekonomiju Turske.

"Čak ni u tom periodu nije došlo do radikalnog smanjenja turizma jer ipak, Turska je velika. Dobro je što se napad desio van turističke sezone", zaključio je profesor Muhasilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije