Profesionalni vojnici: Kakvo je stanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine?

3
Radiosarajevo.ba
Profesionalni vojnici: Kakvo je stanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine?
Foto: OS BiH / Oružane snage BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je konkurs za prijem 440 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH. Rok za prijavu je 30 dana. U odnosu na 2008. godinu, kada je prvi put raspisan ovakav konkurs, interes za profesionalnu vojnu službu je šest puta manji. Razlog tome su niske plaće i loši uslovi rada profesionalnih vojnika.

Biti profesionalni vojnik u Bosni i Hercegovini i nije više izazov kao nekad. Osim što nema interesa mladih, sve je veći broj vojnika koji zbog niskih primanja napuštaju profesionalnu vojnu službu. U Oružanim snagama Bosne i Hercegovine vjeruju da će u ovoj godini imati dovoljno prijava za sva upražnjena mjesta.

Enes Sačić, pukovnik Oružanih snaga BiH

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

"Vrlo je interesantno za kazati da je u ovom momentu to širok spektar zanimanja koja mi tražimo i da kandidati, djevojke i mladići koji se mogu prijaviti na ovaj oglas, su minimum srednja školska sprema treći stepen ili više, zavisno od pozicije na koju se prijavljuju".

Prema novim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, materijalni status pripradnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine trebao bi biti poboljšan. Njihove plaće bi trebale biti povećane između 130 i 300 KM. Tako, plaća vojnika umjesto 749 bit će 882 KM, a plaća brigadira umjesto 1.690 bit će gotovo dvije hiljade KM.

Kadrovska nepopunjenost, nedostatak materijalnih sredstava za boravak profesionalnih vojnih lica i sveukupno loši uvjeti, samo su neki od pokazatelja zabrinjavajućeg stanja u Oružanim snagama u Bosni i Hercegovini. Navodi to parlamentarni vojni povjerenik koji je u protekloj godini boravio u vojarnama u BiH.

Ministarstvo odbrane BiH objavljuje oglas za prijem 440 kandidata u vojnu službu

Ministarstvo odbrane BiH objavljuje oglas za prijem 440 kandidata u vojnu službu

Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik

"Tu treba riješiti statusna pitanja, plate, naknade - to je jedno, a drugo - mogućnost napredovanja u službi. Mi ne smijemo od mladog čovjeka napraviti vojnika, pa od njega napraviti stražara ili čuvara, itd".

Političke strukture moraju promijeniti odnos prema Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, naglašavaju analitičari. Jedan od problema je i prekomjernost vojnih objekata koji opterećuju budžet kojim se financira profesionalna vojna služba.

Berko Zečević, vojni analitičar

"Jako je usporen koncept smanjenja nepotrebnih lokacija koje finansijski opterećuju Oružane snage i istodobno značajan broj ljudstva formalno mora biti raspoređen za čuvanje takvih lokacija".

Oružane snage Bosne i Hercegovine formirane su 2005. godine. Tada je formirana profesionalna vojska sa 10 hiljada vojnika, koliko ih je približno i danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije