Predstavnici političkih stranaka potpisali Protokol za fer i poštene izbore

Fena
Predstavnici političkih stranaka potpisali Protokol za fer i poštene izbore
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predstavnici političkih stranaka potpisali Protokol za fer i poštene izbore
Predstavnici deset bosanskohercegovačkih političkih stranaka koje učestvuju na predstojećim izborima potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini.

Protokol su potpisali Narodna stranka radom za boljitak, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, Hrvatska stranka BiH, Naša stranka, Građanski savez i Stranka demokratske aktivnosti.

Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Savez za promjene Protokol će potpisati naknadno, čime će ukupno 14 stranaka potpisati ovaj dokument. 

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić naglasio je da je to neformalna koalicija političkih stranaka koje su opredjeljene za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH.

"Želimo stvoriti pretpostavke da u oktobru imamo izborne rezultate koji zavise od izborne volje građana, a ne brojača njihovih glasova", zaključio je Nikšić.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da su izmjene Izbornog zakona BiH još u proceduri.

"Ali svi potpisnici se slažu da je segment o nadzorima izbora jedna od elementarnih stvari da bi imali fer i poštene izbore", istakao je Komšić te dodao da će pozvati i nevladine organizacije koje prate izborni proces da im se pridruže.

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković kazao je da tehničke izmjene o izbornom procesu nemaju uticaj na vitalni interes bilo kojeg naroda u BiH.

"Ukoliko tehničke izmjene Izbornog zakona ne budu usvojene, treba zatražiti od visokog predstavnika da ih nametne", poručio je.

Potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut kazao je da takva tehnologija postoji u Indiji, Brazilu i Filipinima te da je to moguće izvesti i u državi koja ima 3,5 miliona stanovnika.

Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini

Poštujući principe i odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima Ujedinjenih nacija,

Posvećeni ideji nediskriminacije, jednakopravnosti i međusobnog uvažavanja svih građana i činitelja demokratskog političkog poretka u Bosni i Hercegovini,

Svjesni da pravične procedure najučinkovitije stvaraju odnose uzajamnog povjerenja unutar pluralnog društva,

Opredijeljeni za promociju i afirmaciju temeljnog demokratskog prava da svaki građanin ima jednaku mogućnost da bira i da bude biran u organe zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini,

Odlučni da se izborimo za princip da kandidati koji dobiju stvarnu podršku građana u transparentnoj izbornoj proceduri, uistinu budu izabrani u zakonodavne i izvršne organe na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, 

Uvjereni da demokratsko pravo građana da svojim glasovima odlučuju o reprezentativnosti političkih subjekata mora nadvladati nedemokratske prakse i ambicije pojedinih činitelja društveno-političkog poretka za ovladavanjem izbornim procesom i suspendiranjem istinske izborne volje naroda,

Mi, dole potpisani predsjednici/predstavnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, usvajamo

PROTOKOL O SARADNJI ZA FER I POŠTENE IZBORE U BOSNI I HERCEGOVINI

1.

Potpisnici Protokola o saradnji radi osiguranja poštenih izbora u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: Protokol) saglasni su da će nastaviti aktivnosti na usvajanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim se predviđa dodatna kontrola biračkog procesa primjenom savremenih tehnoloških metoda evidentiranja i dokumentiranja izbornog procesa, a sve sa ciljem sprečavanja mogućih izbornih prevara i krađe glasova, te falsificiranja izbornih rezultata.

2.

Potpisnici Protokola su saglasni da ostvare saradnju i koordinaciju aktivnosti sa ciljem onemogućenja manipuliranja voljom birača uoči, za vrijeme i nakon okončanja izbornog procesa. Ove aktivnosti podrazumijevaju saradnju predstavnika stranaka potpisnica Protokola koji su uključeni u izborni proces.

3.

Potpisnici Protokola su saglasni da vode zajedničke aktivnosti na polju onemogućavanja institucionalne pristrasnosti ili diskriminacije političkih subjekata u izbornom procesu. Ove aktivnosti, između ostalih, podrazumijevaju:

Posvećeno, detaljno i objedinjeno evidentiranje svih uočenih nepravilnosti u postupku organizovanja i provedbe izbornog procesa u Bosni i Hercegovini; 

Saradnju u pokretanju zakonom predviđenih pravnih mjera protiv svih onih za koja budu postojale indicije da su prekršili zakone i postupali suprotno utvrđenim pravnim normama kojim se regulišu pravila i principi provedbe izbora u Bosni i Hercegovini;

poduzimanje javnih aktivnosti sa ciljem animiranja i informisanja javnosti o problemu izbornih manipulacija i protivpravnog interesno-političkog uzurpiranja izborne volje građana i cjelokupnog izbornog procesa;

sprječavanje zloupotrebe institucija u svrhu usmjeravanja izbornog procesa i ostvarivanja benefita za političke stranke

4.

Potpisnici Protokola se obvezuju da će u svim aktivnostima solidarno štititi međusobna prava, zalagati se za jednak tretman svih učesnika u izbornom procesu i uložiti maksimalne napore da u postupku provedbe izbora i evidentiranja izbornih rezultata ne bude oštećen niti jedan politički subjekat u Bosni i Hercegovini, uključujući i političke stranke koje nisu potpisnice ovog Protokola.

5.

Političke stranke potpisnice Protokola afirmišu rad zajedničkog koordinacijskog tijela koje je formirano od strane političkih subjekata koji čine neformalnu Koaliciju za fer i poštene izbore, te su saglasni da isto tijelo bude zaduženo za praćenje implementacije Protokola, kao i predlaganje daljih aktivnosti na njegovoj provedbi i unapređenju međusobne saradnje.

U Sarajevu, 11.05.2018. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije