Poplave koje su zadesile BiH 1965. godine: Poplavljeno 1.200 stanova

1
Radiosarajevo.ba
Poplave koje su zadesile BiH 1965. godine: Poplavljeno 1.200 stanova
Foto: Historiografija.ba / Poplave u Doboju (arhiv)

Nekoliko bh. gradova se i ovih dana, nažalost, suočava sa poplavama. Građanima su uništene kuće, poslovni objekti, zemljišta..., a prema najavama, izdato je narandžasto upozorenje za našu zemlju i za 8. novembar, što znači nove padavine.

Rad Vere Katz "Poplave, zemljotres, smog", analiziraju se uzroci i razmjeri velikih poplava koje su zahvatile našu zemlju u periodu od 1965. do 1976. godine.

Tako su Doboj zahvatile poplave 1965. godine, kao i ostala općinska središta Dobojskog sreza u noći između 12. i 13. maja te godine.

Oglasio se sud u Bijeljini o presudi pedofilu koji je pobjegao: Ne žele odgovoriti na jedno pitanje

Oglasio se sud u Bijeljini o presudi pedofilu koji je pobjegao: Ne žele odgovoriti na jedno pitanje

Srećom, zbog dobro organizovane službe, nije bilo ljudskih žrtvi.

"Vodena stihija najviše je zahvatila i oštetila ravničarski dio gradskog naselja u Doboju, gdje su, pored nastambi locirani privredni objekti, skoro cjelokupna trgovinska mreža, javne službe, škole, zdravstvene ustanove (osim bolnice), komunalni i drugi objekti.

Tako je poplavljeno 1.200 stanova, od ukupno 1.480 stambenih i poslovnih zgrada. Voda je u poplavljenim stanovima u cjelini ili djelomično uništila pokućstvo, odjeću i drugu imovinu stanovnika. Na području grada poplavljeno je 26 ustanova, dok je na opštinskom teritoriju stradalo preduzeće 'Svjetlost' pogon 'Energoinvesta', gdje je voda poplavila sve objekte", navodi se u ovom radu.

Preduzeće 'Trudbenik' djelimično je oštećeno, zahvaljujući blagovremenom demontiranju i izolaciji nekih mašina i elektromotora, piše Historiografija.ba.

"Skoro sva radilišta GP 'Radnik' na području Doboja potopljena su i ovom preduzeću nanesena je velika materijalna šteta. Zemljoradnička zadruga također je pretrpjela znatne štete na objektima, opremi, mehanizaciji i usjevima, a isto tako velika šteta prouzrokovana je i tvornici 'Bosanka'. Trgovinska, ugostiteljska, zanatska preduzeća i radnje pretrpjele su istim udesom takođe velike štete", navodi se u ovom radu.

Cijeli rad možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije