Političke elite ovo ne zanima: Presuda u predmetu Sejdić-Finci nije provedena ni nakon 14 godina

2
Radiosarajevo.ba
Političke elite ovo ne zanima: Presuda u predmetu Sejdić-Finci nije provedena ni nakon 14 godina
Foto: Al Jazeera / Jakob Finci i Dervo Sejdić

Prije 14 godina Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u predmetu Sejdić-Finci, koja je bila prva u nizu presuda kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i u nizu zakona koji Ustav koriste kao pravni osnov.

Do danas nijedna od presuda nije implementirana.

Četrnaest godina vlasti Bosne i Hercegovine propustile su da provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

I dalje prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH samo pripadnici konstitutivnih naroda mogu biti izabrani u Predsjedništvo i Dom naroda BiH. Vlasti nakon četiri izborna ciklusa to nisu promijenile, uprkos presudama pred Evropskim sudom za ljudska prava koje su etnički princip proglasile diskriminatorskim.

Iako se gotovo svi deklarativno zalažu da se ispravi diskriminatorski odnos, do sada političke elite nisu našle način da ih izmijene i ne preuzimajući odgovornost za status quo.

Procjenjuje se da se oko 12 odsto stanovništva u BiH ne može kandidovati za državne funkcije, zbog odredbi u Ustavu koje ne prepoznaju ostale i manjinske narode.

Stojanović povodom godišnjice presude Sejdić-Finci: Vlasti u BiH već 14 godina šute

Stojanović povodom godišnjice presude Sejdić-Finci: Vlasti u BiH već 14 godina šute

Povodom godišnjice ove presude, potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović sastao se s Dervom Sejdićem i Jakobom Fincijem. Istakao je da presuda Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju Sejdić-Finci jasno ukazuje na postojanje diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona koje krše prava građana u Bosni i Hercegovini i ukazuje na potrebu za hitnim izmjenama kako bi se osigurala prava i ravnopravnost svih građana, čime bi Bosna i Hercegovina ispunila svoje međunarodne obaveze i postala dom ravnopravnih građana.

Istim povodom, Stojanović i potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković, nedavno su uputili prema Vijeću ministara i Ministarstvu pravde BiH zajedničku inicijativu za izmjenom diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH.

Kako se navodi, radi se o odredbama koje trenutno onemogućavaju građanima da se kandiduju za najviše političke funkcije u državi, ukoliko se ne žele izjasniti o svojoj vjerskoj ili etničkoj pripadnosti ili zbog mjesta prebivališta.

"Presuda u slučaju Sejdić-Finci nije presuda protiv Bosne i Hercegovine već za Bosnu i Hercegovinu i za svakog građanina ove zemlje. Dosadašnje vlasti već 14 godina šute i nisu uradile ništa da provedu presudu Evropskog suda", naglasio je Stojanović.

Dodao je da je to put za približavanje Evropskoj uniji i jedina garancija da će Bosna i Hercegovina biti usklađena sa svim evropskim normativima za koje se opredijelila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije