Održana Konferencija o temi "Slobodni i pošteni izbori za sve građane"

Fena
Održana Konferencija o temi "Slobodni i pošteni izbori za sve građane"
Koalicija „Pod lupom“ organizirala je danas u Sarajevu konferenciju o temi „Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu“.

Kroz tri sesije je razgovarano o izbornim rokovima i izbornom kalendaru, biračkim odborima te tehničkim unapređenjima izbornog procesa.

Direktor projekta Koalicije „Pod Lupom“ Dario Jovanović je u pauzi konferencije izjavio novinarima da je ovaj skup imao za cilj da predstavi najozbiljnije nepravilnosti u izbornom procesu, preporuke kako te neprevilnosti spriječiti i načine zagovaranja kod donosioca odluka da one zažive u praksi.   

Konferencija je okupila više od 150 učesnika uglavnom iz izborne administracije, donosioca odluka i predstavnika međunarodne zajednice i civilnog društva.

Jovanović ističe da su se koncentrirali na tri teme za koje su ocijenili da su ključne u izbornom procesu, a to su izborni rokovi, birački odbori i tehnička unapređenja.

"Kada je riječ o izbornim rokovima, BiH je zemlja gdje izborni period traje 180 dana, najduže u svijetu. Danas smo predstavili poređenje po zemljama regiona. Vidjeli smo da, recimo u Hrvatskoj taj period traje do četiri puta kraće", kazao je Jovanović.

Učesnici konferencije raspravljali su i o biračkim odborima, a Jovanović ističe da su oni stava da se birački odbori nužno moraju depolitizirati, odnosno da najmanje predsjednik biračkog odbora mora biti nestranačka ličnost, osoba koja ne pripada stranci.

Raspravljalo se i o tehničkim unapređenjima, konkretno o novim tehnologijama u izbornom procesu ili o uvođenju određenog napretka u vidu uvođenja transparentnih glasačkih kutija ili skraćenja kabine za glasanje.

Jovanović je naveo da je odluka Koalicije „Pod lupom“ da se ne bavi političkim preporukama koje zahtijevaju široki nivo konsenzusa, odnosno koji su, prije svega, na nivou dogovora političkih subjekata.

"Bavimo se uglavnom kvalitativnim tehničkim unapređenjima u izbornom procesu i zaštitom izbornog prava, odnosno glasova birača. Imamo preporuke koje su vrlo uopštene, da se riješi pitanje recimo Grada Mostara, izbora članova Predsjedništva BiH i slično, ali nemamo konkretna rješenja, dok za druge preporuke imamo i konkretna rješenja koja predlažemo", kazao je Jovanović.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović smatra da naziv konferencije zapravo poručuje koliko su izbori važni. Po njegovim riječima, u današnje vrijeme poseban je problem taj što sve više političkih aktera govori da su upitni izbori 2018. godine.

"Razlog upitnosti može se vrlo jednostavno objasniti. Vidimo u interpretaciji pojedinih političara iz vrha HDZ-a da zapravo, po njihovom mišljenju, izbora 2018. može biti samo ukoliko se izborni zakon izmijeni onako kako to oni žele, odnosno da se provedu selektivno određene odluke Ustavnog suda, potpuno zanemarujući presude Sejdić-Finci, Pilav, Zornić...", kazao je Dunović.

Dodao je da se „ovdje javnost svjesno obmanjuje, iskrivljuju se činjenice, a sve s ciljem da se napravi izborni inžinjering dvije godine prije izbora, ili da se uslovljava uopšte sa demokratskim izborima, što je osnovno ljudsko pravo svih građana BiH, da imaju pravo na izbore“.

"Bojim se da bi se moglo doći u situaciju da nam se 'slučaj Mostar' proširi na 'slučaj BiH'. Nadam se iskreno da do toga ipak neće doći", naveo je Dunović.         

Delegatkinja u Domu naroda državnog parlamenta Ljilja Zovko je, na novinarsko pitanje da li je HDZ BiH za sve izmjene izbornog zakonodavstva koje stoje i od Suda u Strazburu, a i od Ustavnog suda BiH, odgovorila da sve izmjene treba primijeniti, ali redoslijedom, onako kako propisuje Ustav BiH.

"Znam da vas jako zanima mišljenje HDZ-a i da bi najbolje bilo da kažemo za sve smo, kako nekome drugom odgovara. Međutim, mi uvijek moramo gledati kako nama odgovara, ne HDZ-u, već hrvatskom narodu", navela je ona.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković je, govoreći o temama koje se danas obrađuju, kazao da se radi o dijelovima procesa gdje su najčešće manipulacije ili gdje su najčesće sumnje u regularnost.

On smatra da sve ovo treba da se opredmeti u zakonu koji treba dobiti podršku u parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije