Počela trodnevna Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu i investiranju

Anadolija
Počela trodnevna Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu i investiranju

U Sarajevu je danas počela trodnevna Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja koja afirmira mogućnosti regionalnog investiranja, promovira značaj statistike, informacionih tehnologija i razvoja u oblastima industrije, tržišta kapitala, rada, poljoprivrede, energije i turizma.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih konferencija u regiji koja podržava saradnju vladinih institucija, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora, akademske zajednice i nevladinih organizacija s namjerom stvaranja boljeg poslovnog okruženja, razvoja tržišta i konkurentnosti kao i zajedničkog planiranja i realizacije regionalnih projekata. 

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, istaknuo je da za BiH veoma važno da se uspostavi jedinstveni ekonomski tržišni prostor, da se usaglasi zakonska regulativa na općinskom, kantonalnom, entitetskom i državnom nivou te uspostavi ekonomski prostor jedne jače regionalne saradnje.

"Jako je bitno da su ovdje predstavnici statističkih agencija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i predstavnici naših privrednika koji će iznijeti određene probleme s kojima se susreću. Ono što je cilj, interes i zadaća vlasti u BiH je da se kroz našu zakonsku regulativu nakon ovakvih konferencija uključimo u donošenju održivih, stimulativnih zakona koji će privući kako strane tako i naše investicije, otvaranje novih radnih mjesta. Investiranje u BiH je moguće od infrastrkture, elektroprivrede, poljoprivrede i turizma i svim drugim segmentima", rekao je Osmanović. 

Na pitanje koliko politički odnosi u regionu pogoduju, odnosno ne pogoduju ekonomskom povezivanju, Osmanović je rekao da region ide u pravcu uspostavljanja dobrih međususjedskih odnosa i u pravcu visokog stepena razumijevanja, ali i da ima otvorenih pitanja. 

"Naravno, imamo stvari koje su otvorene kada su u pitanju granice, koje treba što je prije moguće potpisati s našim susjedima Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom. I to su neke stvari koje dovode do nepotrebno otežane komunikacije s našim susjedima. Vidjećete da i Beograd i Zagreb i Sarajevo i Podgorica, daju takve izjave da se svi krećemo u jednom dobrom pravcu uspostavljanja dobre ekonomske situacije, da privučemo što je moguće više stranih investicija i da se mi koliko je moguće više regionalno uvežemo da bismo nekada i regionalno nastupali kada su u pitanju velike korporacije", poručio je Osmanović. 

Prema njegovim riječima, potrebno je stvoriti poslovni ambijent i pogodne tržišne uslove na regionalnom nivou koji će biti prepoznati od privrednog sektora i investitora. 

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije, podsjetio je da je ovo prva konferencija Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku (TIS) koji je prije dvije godine iniciran s Berlinskom inicijativom, a čiji je cilj da postane trajni regionalni forum koji će izgraditi platformu koja će biti stjecište svih informacija potrebnih biznisu i donosiocima odluka.

"Da ona istovremeno bude servis biznisu, investitorima, procesima integracije, posebno ekonomske integracije Zapadnog Balkana kako bi se zapravo prevazišla ograničenja malih ekonomija", rekao je Kovačević. 

Organizatori konferencije su Savez nevladinih organizacija Horizont 2024, Agencija za statistiku BiH, Sarajevska berza (SASE), Vanjskotrgovinska komora BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i drugi partneri iz Bosne i Hercegovine, regije (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Turska) i Europske unije. 

Konferencija je organizovana u četiri panela - o tržištu, investicijama, statistici te istraživanju i razvoju koje će moderisati i koordinirati predstavnici organizacija iz BiH, Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije