COVID 'oluja' u BiH: U jednom kantonu 60% testiranih zaraženo, sve više djece bolesno

2
Radiosarajevo.ba
COVID 'oluja' u BiH: U jednom kantonu 60% testiranih zaraženo, sve više djece bolesno
Foto: Opća bolnica / (Ilustracija)

Broj zaraženih koronavirusom u BiH raste. S obzirom na to da ne vidimo društvenu ni individualnu spremnost na primjenu epidemioloških mjera, ne možemo očekivati da će doći do usporavanja pandemije.

Podaci o epidemiološkoj situaciji objavljeni su u FBiH i Distriktu Brčko, ali ne i u RS-u jer je zbog Božića u tom entitetu neradni dan. U FBiH su u razdoblju od 24 sata registrirane 1043 osobe pozitivne na koronavirus od 4200 testiranih, a od posljedica COVID-19 preminulo je 12 pacijenata. U Distriktu Brčko registrirano je 113 pozitivnih osoba među 289 obrađenih testova. Preminule su dvije osobe.

Zabrinjavajući su podaci koje je objavio Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona. Naime, u tom kantonu u razdoblju od 24 sata testirana je 231 osoba, među kojima su dvije osobe retestirane. Od tog broja, 134 osobe bile su pozitivne, što znači da je 60 posto testiranih pozitivno. Zbog velikog broja oboljelih od gripe ili oboljenja prouzročenih koronavirusom, Dom zdravlja Grude morao je reorganizirati rad, piše Večernji.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Uz soj omikron, u BiH je registriran i lambda soj, a tu je i flurona.

Među oboljelima je sve više djece - a još uvijek se čekaju kantonalne odluke o tome da li će drugo polugodište početi na vrijeme, i kako.

"Tokom jedne noći znamo imati 70 djece u Hitnoj pomoći, sve su to febrilna stanja i nerijetko se javljaju upale pluća, koje uzrokuju da je dijete u teškom stanju s teškom kliničkom slikom", rekla je Jasna Musić Huseinbegović iz Hitne pomoći u Sarajevu.

Sve je više djece i u Općoj bolnici. Trenutačno je dvoje hospitalizirano zbog infekcije COVID-19.

"U posljednje vrijeme djeca, kao dvoje koje je ovdje hospitalizirano, imaju obostranu upalu pluća, jedno dojenče ima bronhijalitis, to su atipične upale pluća koje su verificirane rentgenski i koje potvrđuju da je riječ o COVID infekciji. Obično tri-četiri sedmice nakon preboljenog COVID-a zna se dogoditi da dijete dobije visoku temperaturu, da ima povišene parametre upale, da se mogu javiti promjene na koži, očima", kaže dr. Jasmina Šlaku, šefica Pedijatrije u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš.

"Moramo biti svjesni da smo već od septembra u četvrtom valu pandemije, a trenutačno se taj val pogoršava, što sigurno korelira s pojavom novih genetičkih varijanti virusa. Sigurno je da i omikron doprinosi da se sada, nakon blagdana, kada ljudi borave puno više u manjim prostorijama i zajedno, ne pridržavaju preporučenih mjera. To je plodno tlo za širenje virusa, odnosno za širenje ove bolesti", kazao je čelnik Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniša Skočibušić.

Na pitanje može li se ponoviti scenarij od prošle godine, navodi da je teško dati precizne podatke.

"Ono što sada na početku ovog pogoršanja bilježimo jest visoki broj pozitivnih testova od velikog broja ukupno testiranih građana, što govori da je virus jako rasprostranjen među nama. Ako mi nešto ne poduzmemo, pandemija se može samo širiti", upozorava dr. Skočibušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije