Olovo dobiva centralnu gradsku džamiju, trebao bi je otvoriti Erdogan

Radiosarajevo.ba
Olovo dobiva centralnu gradsku džamiju, trebao bi je otvoriti Erdogan
Foto: Jasmin Mehić / Džamija u Olovu
U toku naredne, 2019. godine, Olovo će dobiti centralnu čaršijsku džamiju "Ahi Evran-i Veli Kirsehir" i prateći kompleks, koji se grade u saradnji Turske fondacije Diyanet (TDV) i turskog grada Kirsehira.

Piše: Faruk Vele

Prema neslužbenim i nepotvrđenim informacijama, ovu džamiju bi trebao otvoriti sam Recep Tayyip Erdogan, koji je proteklog vikenda pobijedio na prijevremenim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. To očekuju i domaćini u Olovu.

 Kamen temeljac

Kamen temeljac je položen 3. novembra prošle godine, a radovi su u punom zamahu i izvode ih turski neimari. Gradske vlasti šalju poruku da je "Olovo – grad budućnosti".

"Dovršetak je planiran naredne godine, 2019. godine. Ovo je bio nasušna potreba za naš grad, jer u centralnoj jezgri nismo imali džamiju. Dugo su trajale naše obaveze, planovi, pripreme, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Kad se posložilo, kad smo otkupili lokaciju, uradili projektnu dokumentaciju, stekli su se uvjeti da se može krenuti s izvođenjem radova. Mi smo se 2013. godine bratimili s općinom Kirsehir. Nakon naših susreta, zamolili smo braću iz Turske da nam naprave džamiju u osmanskom stilu. Oni su prihvatili taj prijedlog. Napravili su projekt ne samo džamije već i kompleksa u kojem će biti zgrada, šadvran i ostali popratni sadržaji koji trebaju ovakvom prelijepom objektu", kaže za Radiosarajevo.ba Esad ef. Pepić, glavni imam u Olovu.

Do sada su urađeni podrumski dijelovi, stubovi na prvom spratu, ploča... U fazi priprema za ugradnju kupole. 

Džamija će, kažu nam oduševljeni Olovljani, biti obložena kamenom s unutrašnje i vanjske strane.

"Bit će to uistinu prelijep objekt. Ali, ovaj objekt nije bitan samo sam po sebi. Tamo gdje se gradi ima perspektive, ima budućnosti, nade, života.... Vjerujem da izgradnjom Čaršijske džamije, ovaj grad biti još ljepši, da će upotpuniti svoju lijepu razglednicu. Ona nije prestiž, neki nam, ova džamija je potreba čovjeka Olova, da pored stare džamije u Gornjem Olovu, katoličke i pravoslavne crkve, ima i centralnu gradsku džamiju. Poslije Drugog svjetskog rata nije bilo inicijativa za takvim objektom, ali sada je ona potreba. Mi i danas obavljamo obrede u privatnim društvenim objektima u gradu", dodao je Pepić, vjerujujući da će višedecenijski san postati stvarnost.

Najveći broj džamija

Inače, ovo će biti 38 džamija na širem području Olova. Ovaj grad, veli ef. Pepić, imat će najveći broj džamija po glavi stanovnika.

Prije rata ovdje je živjelo 17 hiljada ljudi. Danas iz je iz više razloga nešto manje od 10 hiljada ljudi. Ali ovaj grad se razvija u industriji, banjskom i vjerskom turizmu i drugim segmentima života, pa se nadaju i boljim danima. Posebno za mlade. Kako bi ostali u svom gradu i domovini.

"Grade se važni objekti. Izgradnjom džamije i kompleksa, zgrade suda, ali i renoviranjem i lijepo uređenim ulicama, šalju poruku da je Olovo grad budućnosti! Ove građevine daju odgovor da ovdje ima i perspektive i budućnosti i dobrote. Molim Boga da ovdje bude što više omladine, da se ovdje živi", kazao nam je ef. Pepić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije