OHR o raspodjeli mandata u Federalnom Domu naroda: Primijeniti Ustav FBiH

Radiosarajevo.ba
OHR o raspodjeli mandata u Federalnom Domu naroda: Primijeniti Ustav FBiH
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U Sarajevu je danas održana sjednica Centralne izborne komisije BiH, na kojoj se raspravljalo o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Naglasili su da je na njima odgovornost da provedu rezultate Općih izbora te da konačno riješe problem formiranja tog doma, kako bi izbore priveli kraju.

Međutim, članovi CIK-a se nisu uspjeli dogovoriti da li će za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine.

Iz opozicije su ranije kritikovali da bi korištenje popisa iz 2013. godine u slučaju preraspodjele mandata u Dom naroda PFBiH, a ne onog iz 1991. godine, značilo i legalizaciju etničkog čišćenja, jer još uvijek nije ispoštovan Anex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok bi izostanak predstavnika svih naroda iz kantona značilo sistemsku diskriminaciju i udaljavanje Bosne i Hercegovine od Evropske unije.

"Za žaljenje je što stranke na vrijeme nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH. Mogli su se naći dobar kompromis i rješenja, ali nije bilo političke volje da se ovom pitanju ozbiljno pristupi. Na bh. vlastima je da nađu rješenje koje će omogućiti neometano formiranje vlasti. Nijedna stranka ne treba blokirati provedbu izbornih rezultata", izjavila je Patriji glasnogovornica OHR-a, Ljiljana Radetić.

"Što se tiče popisa, OHR je više puta izjavio da se mora primijeniti Ustav FBiH. Ovaj stav je iznesen i u dopisu koji je OHR u svojstvu Amicus Curiae dostavio Ustavnom sudu BiH u vezi sa predmetom Krišto”, zaključila je Radetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije