Održana konferencija o odnosima BiH i Srbije: 'O ovome političari nemaju vremena da pričaju...'

2
FENA
Održana konferencija o odnosima BiH i Srbije: 'O ovome političari nemaju vremena da pričaju...'
Foto: Fena / konferencija o otvorenim pitanjima i perspektivama BiH i Srbije

Civilni sektor treba da bude korektiv politici i da joj pomogne kako bi kreirala zdravo društvo, jer civilni sektor zna stvarne probleme u kojima se društvo nalazi.

Rečeno je to na konferenciji "Odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije " otvorena pitanja i perspektive" koje su danas u Sarajevu organizirale  organizacije civilnog društva i akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine: Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH, Hrvatsko narodno vijeće BiH, Srpsko građansko vijeće BiH, Forum parlamentaraca BiH 1990, La Benevolencija i Centar za promociju civilnog društva.

Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije Vladimir Andrle smatra da je za gradnju dobrosusjedskih odnosa potreban dijalog, te da se samo na takav način može graditi odnos između ljudi, država i društava.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Kako će se taj odnos odvijati, dodao je, ne zavisi samo od civilnog sektora, već najviše od politike.

"Danas razgovaramo o onim temama za koje političari nemaju vremena niti obraćaju pažnju. Konferencija je dobar početak koji je potrebno razvijati", istakao je.

Bećirović u Berlinu: Njemačka će nastaviti jačati odbrambene kapacitete BiH

Bećirović u Berlinu: Njemačka će nastaviti jačati odbrambene kapacitete BiH

Podsjetio je da su prošle godine organizirali sličnu konferenciju sa intelektualcima i društvenim akterima iz Republike Hrvatske te je najavio da će naredne godine tom spisku dodati i Crnu Goru.

Bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović smatra da je veoma bitno razgovarati o odnosu BiH i Srbije, posebno u kontekstu geoekonomskih odnosa.

"Kao što znamo, sve velike kompanije žele da pokrivaju teritoriju, odnosno da rade u svakoj državi, u jednom regionu. Mi u ovom momentu imamo situaciju da u Srbiji su velike firme prisutne, međutim u BiH nisu. Tako da, jedan od ciljeva, barem što se tiče naše strane BiH, je da iskoristimo taj geoekonomski moment i da u BiH privučemo svjetske velike firme koje rade u Srbiji", kazao je.

Pojasnio je da to nije lak posao, budući da su u Srbiji puno jednostavnije procedure u smislu investicija i registrovanja firme, što nije situacija u BiH.

"Imamo enormne prihode upravo iz redovnog oporezivanja. U posljednje dvije godine imamo uplaćeno više poreza na carine i takse na osnovu poskupljenja od skoro pet milijardi KM, a dio od tog novca treba biti iskorišten za ove potrebe", kazao je iako smatra da najveći ili veći dio treba biti upotrijebljen za građane BiH koji su u problemu.

Donosimo podatke o prosječnim platama i (ne)zaposlenosti u Kantonu Sarajevo

Donosimo podatke o prosječnim platama i (ne)zaposlenosti u Kantonu Sarajevo

"Ali bio bih vrlo sretan i zadovoljan da se naše vlasti potrude da počnu stimulisati privrednike " istakao je Aćimović.

Temeljni cilj Konferencije je stvaranje svijesti kako u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji o važnosti dobrosusjedskih odnosa između dvije države i svih naroda, odnosno građana koji u njima žive te pokušaj da se u okviru zajedničkih stavova izvrši pritisak na predstavnike u vladama dviju država kako bi se pokazalo da građani imaju neke zajedničke interese i vizije u okviru euroatlantskih integracija, rečeno je ovom prilikom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije