Održan sastanak u Vladi KS: Zdravstveni radnici traže povećanje satnica

0
Radiosarajevo.ba
Održan sastanak u Vladi KS: Zdravstveni radnici traže povećanje satnica
Foto: Radiosarajevo.ba / Predsjednici sindikata radnika u zdravstvu nakon sastanka u Vladi KS

U Vladi Kantona Sarajevo je danas, 13. juna, održan sastanak ministra zdravstva Harisa Vranića s predstavnicima tri sindikata radnika u ovoj branši. 

Nakon što je sastanak završio, izjave su dali predsjednici sindikata, a radi se o Sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu KS, Sindikatu doktora medicine i stomatologije KS te Sindikatu medicinskih sestara i tehničara KS

Prvi se obratio Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije. On je izjavio: "Napokon smo, nakon šest mjeseci, započeli pregovore o Izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora koji je potpisan u prošloj godini, u aprilu.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Primorani smo zbog opšte situacije. Sastanak je protekao korektno. Mi smo danas dogovorili potpisivanje protokola o vođenju pregovora. Zakazan je novi sastanak, koji će se održati krajem mjeseca.

Ono što je najbitnije - sva tri sindikata pregovaraju istovremeno. Ja se nadam da ćemo vrlo brzo postići dogovor, jer je ovo u interesu pacijenata i zaposlenih u zdravstvu. Svjesni smo da je situacija u Kantonu Sarajevo, u zdravstvu, izuzetno loša i mi moramo dodatne korake napraviti kako bi popravili ovu situaciju. Ovo je prvi korak i mislim da ćemo brzo ovo riješiti." 

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS
Foto: Arhiv: Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS

Dodao je i kako se u rad na rješavanju ovog problema uključio i Zavod za zdravstveno osiguranje KS. 

Predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Senad Sadiković izjavio je: "Trenutna satnica u KS je 2,76, a s obzirom na to da su u svim drugim kantonima satnice veće, mi smo odlučili korekciju satnice na 3,28.

Glavni razlog je potrošačka korpa, koja je porasla na 3.000 KM. Od potpisivanja kolektivnog ugovora, nakon par mjeseci, ona je skočila za 500 KM, zbog čega je povećanje iz aprila 2022. 'nestalo'. Mi smo 30. decembra podnijeli zahtjev za izmjenu i korekciju satnice, i evo nakon šest mjeseci smo krenuli u pregovore.

Nismo mogli prije započeti pregovore, jer smo čekali formiranje vlasti. Sljedeći sastanak je 27. juna u 9:00 sati. Mogu reći da je sastanak bio korektan i da očekujemo pozitivan ishod. Mi kao tri sindakata u zdravstvu KS moramo izaći do kraja s ovim zahtjevima, zbog naših članova ali i usluga koje pružamo pacijentima." 

Sadikovića je iznenadio i stav ministra Vranića koji podržava ove izmjene i dopune kolektivnog ugovora, te je najavio puno jasniju sliku kada se završi naredni sastanak. 

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS
Foto: Screenshot: Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS

Dodao je i da su odustali većinom od tehničkih zahtjeva. Jedan od njih je bio i automatsko povećanje koeficijenta za 0,10 nakon deset godina staža, za sve radnike u zdravstvu. 

Svoje viđenje je dao i Elvedin Vatreš, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS. On je rekao: "Pregovori su protekli u finoj atmosferi, dogovorima i razmišljaju o ispunjenju naših zahtjeva. Smanjili smo zahtjeve na minimum.

Dobili smo dobar odaziv od ministra, a nadamo se istom od direktora ZZO KS, koji bi trebao da izračuna koliko povećanje možemo očekivati. Mi ćemo tražiti da povećanje ide od 1. januara, odnosno retroaktivno."

Spomenuo je i važnost medicinskih sestara i tehničara, te govorio o odlasku ovog kadra iz Bosne i Hercegovine. 

Elvedin Vatreš, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS
Foto: Screenshot: Elvedin Vatreš, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS

"Medicinske sestre i tehničari, ne samo od pandemije, su uvijek na prvom udaru. Od prijema pacijenta, preko kontakta, praćenja liječenja i na kraju ispraćaja kući, sestre i tehničari su nositelji oko 80 posto posla.

Povećanje ličnog dohotka nije jedini korak ka poboljšanju statusa sestara i tehničara, već treba raditi na uslovima. Uvijek treba gledati i na povećanje kadra. Da nam fali kadra, stvarno fali, iako smo uvijek pronalazili načine s ministarstvom da nađemo neka rješenja.

Nadamo se da će se sindikat i pored ove borbe za korekciju satnice, boriti da poboljša i sami sistem rada u zdravstvenim ustanovama, gdje također očekujemo saradnju s ministarstvom.

Već nekoliko godina se naš kadar, kako se to popularno kaže, školuje za Europsku uniju. Što je još gore, odlazi i spreman kadar.

Jako je bitno da imamo dobre ljude na ovim pozicijama. Naše medicinske sestre i tehničari su jako kvalitetni i kad se pojave na EU tržištu, uglavnom ostanu tamo i nastave svoj rad. Mi to moramo sačuvati, kroz djelovanje sindikata i po pitanju finansija i po pitanju uslova rada", izjavio je Elvedin Vatreš. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije