Objavljeni alternativni odgovori na Upitnik Europske komisije

K.S.
Objavljeni alternativni odgovori na Upitnik Europske komisije
Organizacije civilnog društva dale su alternativne odgovore na Upitnik Europske komisije, koji je proslijeđen našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina najprije je predala svoju aplikaciju za dobivanje kandidatskog statusa u EU.

Naredni korak jeste davanje odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije, s ciljem pružanja relevantnih informacija o cjelokupnom ekonomskom, socijalnom, političkom i pravnom sistemu BiH.

BiH je upitnik dobila početkom decembra 2016. godine, obećavši da će do 1. juna 2017. godine biti odgovoreno na više od 3.200 pitanja. Ipak, rok je probijen, jer Republika Srpska svoje odgovore nije unijela u zajednički sistem, a nisu pronađeni ni prevodioci engleskog jezika. Tek nedavno je Direkcija za europske integracije (DEI) raspisala konkurs za prijem prevodilaca.

alternativni_upitnik_jedan.jpg - undefinedU dokumentu Sarajevskog otvorenog centra i Helsinškog parlamenta građana sačinjeni su odgovori kroz četverogodišnji rad Inicijative za monitoring EU integracija Bosne i Hercegovine.

Iz ovih organizacija navode da dostavljeni odgovori nisu sveobuhvatni u smislu odgovora na sva pitanja iz Upitnika, niti je to bio cilj.

Odgovori su dati u oblastima ustavnih reformi i u dijelu koji se tiče prava intelektualnog vlasništva.

Sveobuhvatne odgovore treba dostaviti država BiH, a organizacije civilnog društva željele su predstaviti svoju perspektivu i ponuditi odgovore na pitanja koja se tiču, prije svega, demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u BiH.

alternativni_upitnik_dva.jpg - undefinedOdgovori su zasnovani na znanju, analizama i direktnim iskustvima organizacija civilnog društva s terena. Svrha alternativnih odgovora je dati dodatak zvaničnim odgovorima i doprinijeti preciznijoj, uravnoteženijoj i na građane orijentiranoj procjeni pitanja mjerodavnih za status kandidature BiH u EU.

“Čvrstog smo uvjerenja da napredak BiH ka članstvu u EU treba biti temeljen i upotpunjen sa stvarnim reformama, boljom upravom i jačanjem demokratskog procesa kako bi građani BiH stvarno imali koristi od procesa pridruživanja EU. Nadamo se da će ovaj dokument doprinijeti dostizanju tog cilja”, navode iz organizacija civilnog društva.

Odgovore na upitnik preuzmite OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije