Obilježena 30. godišnjica zločina u Grabovici

1
Fena
Obilježena 30. godišnjica zločina u Grabovici
Fena / Polaganjem vijenaca obilježena 30. godišnjica stradanja hrvatskih civila

Polaganjem vijenaca i svetom misom u subotu je obilježena 30. godišnjica stradanja hrvatskih civila u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice.

Na današnji dan 1993. godine u akciji "Neretva 93." pripadnici Armije BiH ubili su 33 civila, među kojima četverogodišnju djevojčicu Mladenku Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 ubijenih njih 17 se još vodi kao nestalo, a od većine stradalih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak kazao je kako 30 godina od zločina ono što najviše boli rodbinu pobijenih je da se i dan danas ne zna gdje su tijela polovice stradalih.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Ponovno je apelirao na institucije države, sud i tužilaštvo, ali i političare, da pomognu kako bi se rasvijetlio ovaj zločin.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović koji je kazao kako je 30 godina čekanja previše čak i za BiH.

Sjećaš li se Ahmića: Navršilo se 30 godina od masakra koji je zgrozio svijet

Sjećaš li se Ahmića: Navršilo se 30 godina od masakra koji je zgrozio svijet

"Svake godine dođemo ovdje i kažemo da moramo profunkcionirati kao pravna država, upravo na primjeru Grabovice. 33 nevine žrtve zločina, zločina koji je za cilj imao iseliti i raseliti ono što je hrvatsko na ovim prostorima, pogotovo u našem Mostaru i Hercegovini. Previše je stratišta u BiH za koje, oni koji su napravili zločin, nisu odgovarali, a optužnice stoje u ladicama", smatra Čović.

Na obilježavanju zločina u Grabovici bili su i članovi udruženja Civilnih žrtava rata Grada Mostara. Adnin Hasić iz te udruge kazao je kako se treba odati počast svim nedužnim žrtvama rata u BiH.

"Danas smo ovdje u Grabovici, bili smo u Raštanima, Trusini, Ahmićima, prošle godine smo bili i u Srebrenici. Grabovica je sastavni dio grada Mostara i uvijek ćemo biti ovdje i bilo gdje, gdje su stradali civili da odamo počast kako se to zlo više nikada i nigdje ne bi ponovilo", poručio je Hasić.

Umro Tomislav Šipčić: Zločinac koji je naređivao granatiranje Sarajeva nikad neće biti osuđen

Umro Tomislav Šipčić: Zločinac koji je naređivao granatiranje Sarajeva nikad neće biti osuđen

Istaknuo je kako je „civilizacijska sramota“ što se 30 godina nakon zločina i dalje traga za ostacima 17 ubijenih te je dodao kako se radi istine ti procesi moraju dovesti do kraja.

Za Zločin u Grabovici pred domaćim sudovima odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, dok za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zapovjednu odgovornost nitko nije odgovarao.

Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju za zločin u Grabovici pravomoćno je oslobodio kaznene odgovornosti načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije