Novi dan, nove jezive laži Milorada Dodika: "Sarajevo u ratu nije bilo opkoljeno, niti pod opsadom"

9
Radiosarajevo.ba
Novi dan, nove jezive laži Milorada Dodika: "Sarajevo u ratu nije bilo opkoljeno, niti pod opsadom"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Samoproglašeni vožd iz Laktaša, šef manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, Milorad Dodik i jutros, 16. juna 2023, nastavio je, u maniru populističkog političkog klovna, s brutalnim lažima, vrijeđajući sve one koji su preživjeli 1.425 dana opsade u Sarajevu.

Naime, za one koji nisu znali, danas se obilježava nešto što se zove "Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije". Kako se navodi, "borci Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske izvojevali su na današnji dan 1995. godine najveću bitku zaustavljanjem opšte ofanzive koju je na širokom sarajevskom ratištu pokrenula Armija BiH."

Činjenica je ta da su na današnji dan 1995. pripadnici Armije RBiH, reagujući na granatiranje grada, pokrenuli seriju napada u cilju proboja iz Sarajeva. S druge strane obruča oko Sarajeva počinje napad i jedinica Armije BiH iz srednje Bosne, dok su pripadnici takozvane vojske RS-a otvarali vatru i na konvoje humanitarne pomoći koji su, unatoč blokadi, pokušavali ući u grad.

Žene su ludjele za njim: Prepoznajete li pjevača sa fotografije?

Žene su ludjele za njim: Prepoznajete li pjevača sa fotografije?

Sarajevsko-romanijski korpus VRS (SRK) je bio jedan od pet korpusa VRS-a. Komandant korpusa je bio Stanislav Galić, protiv kojeg je 1999. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije podigao optužnicu. SFOR ga je uhapsio iste godine te prebacio u Haag. Tada se izjasnio da nije kriv.

Suđenje započinje 2001. a završava 2003. kada je proglašen krivim za širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva te ubistvima i zločinima protiv čovječnosti. Prvo je osuđen na 20 godina zatvora, no nakon žalbe tužitelja pravomoćnom presudom je 2006. osuđen na kaznu doživotnog zatvora, čime je postao prva osoba koja je dobila tako tešku kaznu na tom tribunalu. Prebačen je u Njemačku na odsluženje kazne.

No, ova agresorska jedinica, koja je odgovorna za teroriziranje Sarajeva, za masakre, za ubijanje djece na sankanju i u školi, za Dodika je, kako reče jutros, "simbol hrabrosti i patriotizma", a Sarajevsko-romanijska regija "kolijevka RS.

Nastavio je Dodik s lažima, pričajući jutros kako su su "u srcima srpskog naroda i danas veoma žive slike izbjegličkih kolona sarajevskih Srba koji sa zavežljajima, po vejavici i hladnoći napuštaju svoje domove, noseći sa sobom i svoje mrtve".

Ukoliko vas treba podsjetiti na ovaj lažni egzodus, pogledajte ovaj video:

Dodik je nastavio s morbidnom računicom kako su "sarajevski Srbi najveće žrtve proteklog građanskog rata u BiH", pa je lupetao kako je danas Sarajevo grad bez Srba, "jer ih je ostalo tek toliko da se kaže da su na nivou statističke greške". Činjenice kažu da ih danas živi najmanje 13.300 u Sarajevu, no Dodik priča:

"...Sve to dovoljno govori koliko je političko Sarajevo ogrezlo u mržnji i otporu prema svemu što nije muslimansko. Za njih je istina samo ona iz njihovog ugla posmatranja, koju žele da svima serviraju. Dokle ide njihova politička provokacija prema srpskom narodu i RS, govori i to da su na table na ulazu u taj grad smrti za srpski narod napisali da je bio 1.425 dana pod opsadom, što je notorna laž. Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno, već je bilo etnički podijeljen grad", bljuvao je laži i uvrede predsjednik entiteta RS.

Da podsjetimo malo laktaškog vožda - opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine, što je tri puta duže od opsade Staljingrada, a u prosjeku je 329 projektila ispaljivano na grad dnevno. Sveukupno je ispaljeno oko 50.000 tona topničkih projektila na grad.

Prema Istraživačko dokumentacijskom centru (IDC), opsada u Sarajevu je uzrokovala 14.011 žrtava, od čega je 7.808 ljudi preminulo 1992. a 3.392 1993. godine, čime je to najveće stratište rata po ljudskim gubicima. Ljekari bolnica u gradu su javili da su primali pet do petnaest ranjenih žrtava snajpera dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije