Nova afera uoči izbora: Krađa identiteta i plan za zloupotrebu glasanja poštom

2
Anadolija
Nova afera uoči izbora: Krađa identiteta i plan za zloupotrebu glasanja poštom
Foto: Anadolija / Vrh SDS-a upozorava na nepravilnosti

Srpska demokratska stranka (SDS) dostaviće sve dokaze kojima raspolaže o planu određenih političkih subjekata za izbornu krađu Centralnoj izbornoj komisiji i drugim organima za koje smatraju da treba da se uključe u zaštitu prava birača, kao što su državno i entitetska tužilaštva.

Prema riječima Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, glavna tema sjednice predsjedništva stranke bio je plan određenih političkih subjekata da se zloupotrijebi i kompromituje glasanje poštom na predstojećim lokalnim izborima.

Šarović je podsjetio da SDS već nekoliko sedmica upozorava da je u CIK BiH pristigao enormono veliki broj prijava za glasanje putem pošte, u odnosu na 50.000 na prošlim lokalnim izborima sada je to 125.000, što je za ovu stranku signal da se priprema krađa identiteta građana, zloupotreba izbornog prava.

"Mislimo da smo u pravu i sumnjamo da neki pojedinci, političke organizacije i institucije učestvuju u brutalnoj kupovini volje građana i zloupotrebe identiteta", kazao je Šarović.

Naveo je primjer da su otkrili da samo u jednoj lokalnoj zajednici pri provjeri glasača iz jedne od evropskih zemalja 120 ukradenih identiteta. Pojasnio je da su se osobe prijavile za glasanje na primjer u Njemačkoj, a prilikom provjere na CIK-ovom pretraživaču utvrđeno je da su prijavljeni na jednoj adresi u Novom Sadu.

"Mislimo da posebnu pažnju treba obratiti na neke zemlje u okruženju, susjedne zemlje, provjeriti aktivnost predstavništva RS-a u Beogradu, po nama se bavi poslovima kojima ne treba da se bavi, i to u korist jedne političke opcije", rekao je Šarović.

Najavio je i da će brzo početi da "upiru prstom u one za koje vjerujemo da zloupotrebom identiteta, koristeći kopije ličnih karata žele da zloupotrebljavaju cijeli izborni proces".

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, rekao je da raspolažu dokazima i da će poduzeti sve mjere da se ovo spriječi.

"Svako ko se prijavio za glasanje u pretraživač CIK-a može ukucati ime ili matični broj", kazao je on i dodao da im je mnogo poznanika javilo da su prijavljeni za glasanje u Srbiji iako žive u Njemačkoj ili Austriji pozivajući sve koji su se prijavili za glasanje u odsustvu da provjere identitet, podatke i adrese na kojima su prijavljeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije