Nevrijeme stiže u BiH: Nedim Sladić objavio video i poslao poruku građanima

3
Radiosarajevo.ba
Nevrijeme stiže u BiH: Nedim Sladić objavio video i poslao poruku građanima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Olujno nevrijeme pogodilo Sarajevo

Federalni hidrometeorološki zavod upalio je narandžasti meteoalarm za cijelo područje Bosne i Hercegovine zbog vjetra olujne jačine i pojačanih padavina.

Udari vjetra očekuju se širom zemlje te je upozorenje na jak vjetar izdat za sve dijelove BiH, a odnosi se za period od 2. novembra u 20 sati do 3. novembra u 15 sati, a za padavine za 3. novembar, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Padavine se očekuju u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima BiH

Prihodi Starbucksa zbog bojkota drastično pali u prvom kvartalu ove godine

Prihodi Starbucksa zbog bojkota drastično pali u prvom kvartalu ove godine

Iz FHMZ napominju da su očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko ili iznad 90 km na sat.

O svemu se oglasio poznati bh. meterolog Nedim Sladić koji napominje građane da poštuju upozorenja nadležnih hidrometoroloških službi.

Stižu olujni udari orkanskog vjetra i jaka kiša: Bh. meteorolozi izdali narandžasto upozorenje

Stižu olujni udari orkanskog vjetra i jaka kiša: Bh. meteorolozi izdali narandžasto upozorenje

"Update, 15:50 - na grafičkom prikazu je skalirana domena Bosne i Hercegovine i bojama su vizualizirani očekivani maksimalni udari vjetra prema prognoznom modelu #ICON. Linijama je predstavljen zračni pritisak sveden na nivo mora zbog detekcije razlike u pritiscima (gradijent).

Snažan temperaturni i pritisni gradijent koji se trenutno nalazi nad područjem većeg dijela Europe, uslovljen snažnom vantropskom Shapiro-Keyser ciklonom #Ciarán, gdje se hladniji zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa, a topli povučen sa sjevera Afrike na jugoistoku Europe, uvjetuju da se mlazna struja pojačava preko Mediterana i njen krak prelazi preko Bosne i Hercegovine uz dominatan upper forcing mehanizam koji će pojačavati silaznu struju i procese prema tlu, otkidajući od frontalne zone linije nestabilnosti s kojim će intenzivnijih padavina te grmljavine biti u Hercegovini, zapadnim, ali i sjeverozapadnim područjima Bosne. Ovo je školski i klasični primjer europskog patterna broj 29, prema Met Office klasifikaciji vremenskih režima. Jačanje vjetra od poslijepodneva se očekuje u Krajini, a potom tokom noći i u ostatku zemlje. Očekuje se jak, na udare olujan južni i jugozapadni vjetar brzine 60 do 90 km/h, na najvišim planinama orkanske jačine, nerijetko i preko 120 km/h.

Izentropsko polje, gdje je maseni tok i potencijalna temperatura sačuvana, pokazuje jasan mehanizam gravitacionih valova uz dinarski sistem. To vidimo i po "uvijanju" izobara nad našim najvišim planinama od sjeverozapada do jugoistoka zemlje. U takvim okolnostima dolazi do povećanja superkritičnog toka na vrhu prirodne prepreke i Froudovog broja, pri čemu mlaz struje koji se spušta sa vrha u ravnicu doživljava tzv. hidraulički skok.

Ovo su dovoljni faktori koji podržavaju sa termodinamičkog stajališta olujne udare vjetra u nizinama i možemo sa sigurnošću tvrditi da će prvi dio petka biti prilično dinamičan. Uzimajući u obzir i dalje prisutno lišće na granama, otpor je povišen, i iz prijašnjih iskustava svjedočit ćemo neminovno materijalnim štetama. Očekujte polomljene grane, iščupana stabla iz korijena, a također to implicira da nije zgoreg limene ljubimce pomjeriti na neko sigurnije mjesto. Stoga, poštujmo preporuke hidrometeoroloških službi.

Važno je istaknuti da su ovo udari vjetra, koji su znatno kraći i obično dvostruko jači od srednjeg vjetra. Slabljenje vjetra očekuje se u drugom dijelu poslijepodneva. Novo jačanje vjetra ponovo će uslijediti nakon toga za manje od 48 sati", poručio je Sladić.

POŠTUJMO UPOZORENJA NADLEŽNIH HIDROMETEOROLOŠKIH SLUŽBI! Update, 15:50 - na grafičkom prikazu je skalirana domena Bosne i Hercegovine i bojama su vizualizirani očekivani maksimalni udari vjetra prema prognoznom modelu #ICON. Linijama je predstavljen zračni pritisak sveden na nivo mora zbog detekcije razlike u pritiscima (gradijent). Snažan temperaturni i pritisni gradijent koji se trenutno nalazi nad područjem većeg dijela Europe, uslovljen snažnom vantropskom Shapiro-Keyser ciklonom #Ciarán, gdje se hladniji zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa, a topli povučen sa sjevera Afrike na jugoistoku Europe, uvjetuju da se mlazna struja pojačava preko Mediterana i njen krak prelazi preko Bosne i Hercegovine uz dominatan upper forcing mehanizam koji će pojačavati silaznu struju i procese prema tlu, otkidajući od frontalne zone linije nestabilnosti s kojim će intenzivnijih padavina te grmljavine biti u Hercegovini, zapadnim, ali i sjeverozapadnim područjima Bosne. Ovo je školski i klasični primjer europskog patterna broj 29, prema Met Office klasifikaciji vremenskih režima. Jačanje vjetra od poslijepodneva se očekuje u Krajini, a potom tokom noći i u ostatku zemlje. Očekuje se jak, na udare olujan južni i jugozapadni vjetar brzine 60 do 90 km/h, na najvišim planinama orkanske jačine, nerijetko i preko 120 km/h. Izentropsko polje, gdje je maseni tok i potencijalna temperatura sačuvana, pokazuje jasan mehanizam gravitacionih valova uz dinarski sistem. To vidimo i po "uvijanju" izobara nad našim najvišim planinama od sjeverozapada do jugoistoka zemlje. U takvim okolnostima dolazi do povećanja superkritičnog toka na vrhu prirodne prepreke i Froudovog broja, pri čemu mlaz struje koji se spušta sa vrha u ravnicu doživljava tzv. hidraulički skok. Ovo su dovoljni faktori koji podržavaju sa termodinamičkog stajališta olujne udare vjetra u nizinama i možemo sa sigurnošću tvrditi da će prvi dio petka biti prilično dinamičan. Uzimajući u obzir i dalje prisutno lišće na granama, otpor je povišen, i iz prijašnjih iskustava svjedočit ćemo neminovno materijalnim štetama. Očekujte polomljene grane, iščupana stabla iz korijena, a također to implicira da nije zgoreg limene ljubimce pomjeriti na neko sigurnije mjesto. Stoga, poštujmo preporuke hidrometeoroloških službi. Važno je istaknuti da su ovo udari vjetra, koji su znatno kraći i obično dvostruko jači od srednjeg vjetra. Slabljenje vjetra očekuje se u drugom dijelu poslijepodneva. Novo jačanje vjetra ponovo će uslijediti nakon toga za manje od 48 sati.

Posted by Nedim Sladić on Thursday, November 2, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije