Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH: Prihvaćen Nacrt zakona o elektronskom potpisu

Fena
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH: Prihvaćen Nacrt zakona o elektronskom potpisu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

Nastavljena je peta redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 13. februara nakon rasprave o Prijedlogu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima Federacije BiH.

Danas bi delegati trebalo da glasaju o tom aktu.

Prethodno su 13. februara odobrili Odluku o formiranju radnih tijela Doma, kao i prijedloge zaključaka koji proizilaze iz više presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine odnosno Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Također su prihvaćeni Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit.

U preostalom dnevnom redu za danas su Nacrt zakona o elektronskom potpisu, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima te Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca. Među ostalim tačkama dnevnog reda, delegati treba da razmotre i Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom u FBiH, kao i izvještaje o poslovanju javnih preduzeća BH Gas za 2017. i 2018. godinu i Ceste Federacije BiH za 2018.

Dom naroda Parlementa Federacije BiH danas je u nastavku pete redovne sjednice usvojio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima. Suština ovog zakonskog rješenja, kako je obrazloženo, jeste ubrzavanje i pojednostavljivanje procedura registracije privrednih subjekata i predstavlja jedan iz seta zakona koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru u cilju implementacije Reformske agende, odnosno u cilju uspostave jednošalterskog sistema poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Također prihvaćen je i Nacrt zakona o elektronskom potpisu FBiH, koji je predložila Federalna Vlada. Prihvaćen je bez mnogo rasprave, jedino je delegat Aner Žuljević kazao da će taj akt, kad stupi na snagu, otvoriti niz mogućnosti poslovnim subjektima i ubrzati mnoge procedure. Prema obrazloženju Vlade, budući zakon će urediti pravo fizičkih i pravnih osoba na upotrebu elektronskog potpisa u upravnim, sudskim i drugim postupcima, poslovnim i drugim radnjama.Također, utvrđuje i prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba koje pružaju usluge izrade, verifikovanja ili potvrđivanja elektronskog potpisa, vremenskog žiga i pečata, elektronske preporučene dostave i certifikata za autentifikaciju mrežnih stranica na teritoriju Federacije BiH, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Elektronski potpis je skup podataka u elektronskom obliku, koji su pridruženi ili su logički povezani s drugim podacima i koje potpisnik koristi za potpisivanje te služi za elektroničku identifikaciju potpisnika i autentičnost potpisanog elektronskog dokumenta. Kvalifikovani elektronski potpis je povezan isključivo s potpisnikom i pouzdano ga identificira. Izrađen je tako da ga potpisnik može koristiti pod svojim isključivim nadzorom uz visok stepen pouzdanosti i direktno je povezan s podacima na koje se odnosi i nedvojbeno omogućava uvid u bilo koju izmjenu izvornih podataka.

Kvalifikovani elektronski potpisi imaju, u odnosu na podatke u elektronskom obliku, istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis i pečat u odnosu na podatke u papirnatom obliku, obrazloženo je također iz Vlade. Elektronski potpis smatra se pravno valjanim i dopušteno ga je koristiti u sudskim i drugim postupcima ako ispunjava uslove propisane ovim zakonom. On ne može biti osporavan u sudskim i drugim postupcima isključivo na osnovu toga što je u elektronskom obliku, predviđeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije