Nastavak pregovora o izbornom zakonu: Palmer i Eichhorst sa članovima Interresorne grupe

5
Radiosarajevo.ba
Nastavak pregovora o izbornom zakonu: Palmer i Eichhorst sa članovima Interresorne grupe
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Eicchorst i Palmer stigli u Parlament BiH

Matthew Palmer, međunarodni izaslanik za izbornu reformu u BiH i Angelina Eichhorst, predstavnica Europske službe za vanjske poslove, danas će se sastati sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Jučer su se prvo sastali sa članovima kolegija oba doma PS BiH, zatim u zgradi Delegacije EU sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH, Petrom Đokićem, predsjednik SP-a, Nedeljkom Čubrilovićem i Nenadom Stevandićem, predsjednik Ujedinjene srpske. 

Sastali su se i sa predstavnicima opozicionih stranaka iz RS, a u večernjim satima ponovo sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Reakcije političara nakon jučerašnjih sastanaka nisu bile pretjerano optimistične da bi se moglo ubrzo pronaći rješenje za izbornu reformu po volji svih.

Bakir Izetbegović je rekao da je moguće naći rješenje ukoliko HDZ prestane blokirati procese u FBiH.

"Ako bude te spremnosti da zaista štite, možda prošireniji, možda precizno definisaniji vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprječavaju volju većine kada je u pitanju Parlament, može se naći rješenje za sve ostalo.

Postoje prijedlozi HDZ-a, koji su tri koraka unazad. Očekujemo da konačno shvate predstavnici Hrvata da ovo ne mogu raditi što rade unazad tri godine, a dvije godine kada je pitanje Ustava BiH.

Ukoliko nema dogovora, naglasio je on, bit će izbori po sadašnjem principu.

Na pitanje o ukidanju etničkih prefiksa i je li to za SDA jedan od uslova, Izetbegović je rekao da je to neprihvatljivo i za strance za Venecijansku komisiju, samim tim i za SDA.

Milorad Dodik je poručio da neće trošiti vrijeme na to jer nema mogućnosti da RS prihvati indirektni izbor kada je u pitanju biranje članova Predsjedništva. Rekao je da je ključno pitanje izborni zakon i izborna reforma koja ga definiše.

"Mi smo zainteresovani da za rješenja vezana za Dom naroda u FBiH, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji. I u tom pogledu gledat ćemo na koji način će biti predložene promjene, da vidimo i da bude omogućeno da Srbi mogu birati delegaciju.

I ta delegacija u pravilu ima popunu kakva se predviđa Ustavom, a ne da bude od 17, devet...", kazao je, između ostalog, Dodik.

Nakon današnjih sastanaka, Palmer i Eichorst će otići u Neum gdje će biti nastavljeni pregovori. Ni kada su posljednji put predstavnici međunarodne zajednice boravili u BiH, šanse za dogovor u izjavama pregovarača gotovo da nisu postojale.

Prema svemu sudeći, ne postoje ni sada jer Dragan Čović kao lider HDZ-a ne popušta po pitanju legitimnog predstavljanja i rješenja pitanja Doma naroda.

Neke od opozicionih stranaka, kao što je SDP BiH i DF, ne žele učestvovati u pregovorima jer je, kako su obrazložili, u toku udar na državni i ustavni poredak od strane Milorada Dodika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije