Nakon snimka primjene sile nad migrantima u Miralu: Poznati rezultati interne istrage

Radiosarajevo.ba, Fena
Nakon snimka primjene sile nad migrantima u Miralu: Poznati rezultati interne istrage
Foto: Radio Velika Kladuša / Miral

Završena je interna istraga nakon što se pojavio snimak jedne policijske intervencije u prihvatnom centru Miral i upotrebe sile nad migrantima.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić kazao je da je interna istraga potvrdila da nije bilo prekoračenja ovlasti za vrijeme jedne od policijskih intervencija u Miralu, o kojoj se posljednjih dana dosta govorilo zbog spornog snimka na internetu.

"Jasno je utvrđeno da su intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), s obzirom da su njihovi životi bili ugroženi. Jednostavno morali smo djelovati na takav način i da upotrijebimo fizičku silu. Razlozi za intervenciju bili su i agresivno ponašanje migranata, nepoštivanje službenih lica, izazivanje incidentnih situacija, te opasnosti u samom kampu", dodao je kantonalni ministar unutrašnjih poslova.

Kljajić je govorio i o cjelokupnoj situaciji kada su u pitanju migranti.

Rekao je da su situacija s migrantima, odnosno niz incidentnih situacija i više zapaljenih napuštenih objekata u Velikoj Kladuši, uslovili pojačano policijsko prisustvo i kontrole.

"Kao što znate, u proteklim danima zapaljeno je nekoliko napuštenih objekata u Velikoj Kladuši. Nismo još utvrdili počinitelje tih krivičnih djela, iako smo u tim objektima pronašli migrante s validnim boravišnim karticama Mirala i premjestili ih u ovaj prihvatni centar.

Daljim istražnim radnjama ćemo utvrditi jesu li ove paljevine zapravo posljedica njihovog nezadovoljstva što smo mi radili svoj posao. Također, moram reći i da se na ulicama Velike Kladuše značajno povećao broj migranata, za koje nema mjesta u Miralu. Kompletna situacija diktira i pojačane policijske kontrole - dodao je Kljajić.

Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu su zbog svih dešavanja i kompletne situacije tražili saradnju općinske vlasti u Velikoj Kladuši, odnosno pronalaženje lokacije za formiranje tranzicionog centra u koji bi bili smješteni migranti iz Mirala, ali i sa gradskih ulica i iz napuštenih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije