Mohamedu Morsiju će sutra širom BiH biti klanjana dženaza u odsutnosti

Radiosarajevo.ba
Mohamedu Morsiju će sutra širom BiH biti klanjana dženaza u odsutnosti
Foto: Islamska zajednica / Mohamedu Morsiju će sutra širom BiH biti klanjana dženaza u odsutnosti

Po preporuci Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sutra će se u većim džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjati dženaza-namaz u odsutnosti za dr. Mohameda Morsija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta (2012.-2013.), koji je jučer umro u Kairu tokom ročišta u sudnici.

 Piše: Faruk Vele

Ova informacija potvrđena je za Radiosarajevo.ba iz izvora u Islamskoj zajednici.

Prema našim izvorima, ovakva odluka je donesena jer je praksa bosanskih muslimana da se klanja dženaza-namaz u odsutnosti osobi ili osobama koje su preminule kao žrtve.

Na području Medžlisa IZ Sarajevo dženaza-namaz u odsutnosti će se klanjati na tri lokacije, i to u sarajevskoj Carevoj džamiji, Istiklal džamiji na Otoci i u Centralnoj džamiji na Ilidži.

Morsi je jučer umro u 67. godini. Nakon obraćanja sudu izgubio svijest i nakon toga preminuo u sudnici.

Morsijev advokat: Ne znam gdje su odnijeli njegovo tijelo
U Egiptu proglašena alarmantna situacija nakon Morsijeve smrti
Svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro u sudnici
Ko je bio Mohammed Morsi

Za predsjednika Egipta izabran je na izborima održanim u junu 2012. godine, osvojivši 51,73 posto glasova.

Morsijeva pobjeda na izborima potvrđena je 24. jula 2012. godine, a na dužnost je i zvanično stupio nakon inauguracije 30. jula iste godine.

Bio je predsjednik Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva (Ihvan), a u periodu od 2000. do 2005. godine bio je zastupnik u egipatskom parlamentu.

Mohammed Morsi, po zanimanju mašinski inžinjer, bio je oženjen i otac petero djece.

S dužnosti predsjednika Mohammed Morsi je svrgnut 3. jula 2013. godine u državnom udaru koji je predvodio tadašnji ministar odbrane Adbelfettah es-Sisi.

Morsi je nakon puča u procesu nazvanom "bijeg iz zatvora" osuđen na smrtnu kaznu. Međutim, vrhovni egipatski sud je poništio ovu odluku i proces vratio na početak.

Prvi demokratski predsjednik Egipta je bio procesuiran u ukupno šest odvojenih slučajeva, a četiri procesa su okončana. Dva od ukupno šest procesa su bila u toku.

Mohammed Morsi je na vlast došao nakon što je masovnim protestima na ostavku primoran Hosni Mubarak (1981.-2011.) i bio je prvi izabrani predsjednik Egipta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije