Moguće pokretanje krivičnog postupka protiv CIK-a?

Anadolija
Moguće pokretanje krivičnog postupka protiv CIK-a?
Republička Komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske danas je uputila dopunu žalbe na odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Oni su utvrdili da dispozitiv ne odgovara obrazloženju odluke CIK-a kojom se odbija zahtjev za dostavljanje podataka iz Centralnog biračkog spiska za potrebe provođenja referenduma o danu tog bh. entiteta.

Siniša Karan, predsjednik Komisije, izjavio je da je žalba na odluku CIK-a Apelacionom vijeću Ustavnog suda BiH dostavljena u zakonskom roku, jer smatraju da ne postoji nijedan pravni argument da se ne ustupi uvid u Centralni birački spisak koji se odnosi na RS.

"Došli smo i do podataka i saznanja da dispozitiv odluke kojom nas je CIK odbio ne odgovara obrazloženju odluke. Ako je to tačno, to je nevjerovatan presedan, nezakonistost, mi ćemo vjerovatno poslije ovakvog saznanja pokrenuti i krivični postupak protiv nekih članova CIK zato što su zloupotrijebili svoj službeni položaj, nisu dali podatke koje su po zakonu dužni dati Republičkoj komisiji. U tom smislu tražimo od Apelacionog odjeljenja suda BiH da prilikom razmatranja naše žalbe uzme stenogram sjednice CIK na kojoj je donešena ta odluka kojom su nas odbili i konstatovali da je naš zahtjev neosnovan", rekao je Karan.

Komentarišući odluku CIK-a da ne dostavi izvod iz Centralnog biračkog spiska, rekao je da je to nevjerovatna situacija, jer je to proizvod entitetskih institucija. 

"Centralni birački spisak se puni podacima iz entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova. Imate paradoks da punite i pravite spisak a onda kada vama treba oni vam ne daju. Ti su podaci nstitucija RS i lako je doći do tih podataka, ali želimo do kraja da oni ispoštuju zakon i dostave nam Centralni biračkih spisak", kazao je Karan.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da za sada ne postoje prijave za akreditaciju posmatrača međunarodnih institucija ili nekih drugih.

Komentarišući situaciju u opštini Srebrenica istakao je da načelnik nije opština i da svako ima svoje ingerencije.

"Iza načelnika je Vlada RS koja je potpuno precizno svojim zaključkom dala obaveze organima i jedinicama lokalne samouprave i to taksativno pobrojala svu vrstu pomoći koja je potrebna opštinskim komisijama za referendum", rekao je on.

Inače, danas su članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS održali sjednicu i sastanak sa imenovanim predsjednicima opštinskih i gradskih komisija za sprovođenje republičkog referenduma.

Na sjednici je donesena odluka kako bi se uskoro formirale komisije u predstavništvima RS u inostranstvu dok su na sastanku predsjednici lokalnih komisija upoznati sa normativnim aktima i onim što su njihove obaveze.

Narodna skupština je 15. jula usvojila odluku o raspisivanju referenduma Danu RS 25. septembra i imenovala komisiju za njegovo provođenje. Referendumsko pitanje o kojem građani RS treba da se izjasne glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije