Vlada FBiH poručila revizorima: Vi bi da nas sramotite, ne znate ni raditi svoj posao

1
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH poručila revizorima: Vi bi da nas sramotite, ne znate ni raditi svoj posao
PrtScr / Press konferencija Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH danas je na tematskoj sjednici razmatrala izvještaje finansijske revizije federalnih ministarstava okoliša i turizma, energije rudarstva i industrije, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i prometa i komunikacija.

"Zadatak tima koji se bavio finansijskom revizijom četiri ministarstva bio je da se izvrši analiza sa stanovišta usklađenosti sa Okvirom za primjenu međunarodnih standarda. Identifikovali smo čitav niz nedosljednosti u pogledu standarda o čemu je danas Vlada donijela određene zaključke", izjavila je koordinatorica tima koji je pripremio izvještaj o finansijskog reviziji četiri ministarstva Aida Soko.

Prema Vladinom zaključku, od Ureda za reviziju institucija u Federaciji tražit će se izvještaji i da se usklade sa Okvirom za primjenu međunarodnih standarda revizije.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo rekla je nakon današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da su iz tog ministarstva podijelili finansijsku pomoć privrednim subjektima onako kako je trebalo, komentarišući izvještaje Ured za reviziju FBiH koji je objavio izvještaje o poslovanju institucija tokom prošle godine a koji je izazvao mnogo reakcija u javnosti.

Kako je rekla Đapo, turizam u 2019. u FBiH je imao “bum” i da je tada bio najveći broj noćenja i turista u Federaciji, da bi u 2020. godini, odnosno kada su nastali problemi izazvali koronavirusom, bio pad turista od milion i pad noćenja od milion i 700.

“Tako da su te dvije godine neuporedive, a po uredbi jedan od kriterija je bio dan zaposlenih na 30.9. i uredba je nalagala da se ne mogu otpuštati radnici do 31.12. Intencija vlade je bila da se zadrže radnici jer smo znali da nema turista da sačuvaju ta radna mjesta, da se zadrži taj broj radnika i da se pomogne likvidnost privrednih subjekata“, istakla je Đapo.

Dodala je da su se privredni subjekti prijavili i da su dobili su sredstva.

Smatra da se sa paušalnim izvještajem glavnog revizora Ureda Dževada Nekića nanosi šteta ne samo ministarstvu i stručnim službama već i privrednicima koji se tu spominju jer se u izvještaju navodi da je ministarstvo podijelilo sredstva neregistrovanim kompanijama.

"Prema zakonu o registraciji privredna društva odnosno prodružnice ne mogu se upisati u sudski registar ukoliko je njihova kompanija u tom gradu.

Tako recimo Karpe Diem, koji ima zaštitarsku kompaniju ima i hotel i nas interesira samo hotel, hotel ima ID broj, a Porezna uprava Federacije prati promet na fiskalnim kasama, kao i broj uposlenih preko tog ID broja. Isto je tako i za hotel Holiwod koji je 2019. godine samo PDV-a uplatio tri miliona u budžet.

Tako da spominjanje toga samo pokazuje koliko Ured za reviziju ne zna usku legislativu. Kriterij je bio broj uposlenih 30. septembra i pad prometa u odnosu na 2019. godinu. Tvrdim da smo sredstva dodijelili po kriterijima", kazala je ona.

Revizorski izvještaj trebao se voditi po tome da li je Ministarstvo uradilo po navedenoj Uredbi ili nije, poručila je Đapo.

I ministar Džindić da je Vlada danas još tumačila član 5, stav 4. odgovarajuće njene uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u uvjetima pandemije te je na sjednici objašnjeno da korisnici finansijske pomoći nisu mogli smanjivati broj radnika u periodu do 31. 12. 2020. godine u odnosu na broj zaposlenih na dan 30. septembra 2020.

"Poslodavci, dakle, nisu smjeli otpuštati radnike", rekao je Džindić.

Po njegovom mišljenju, osnov za revizorsku ocjenu 's rezervom' koju je dobilo ministarstvo na čijem je on čelu jeste problematika uvezivanja staža radnicima.

Citirajući iz izvještaja Ureda za reviziju da Ministarstvo nije zatražilo od Federalnog zavoda PIO povrat sredstava na račun trezora, Džindić dodaje da je Ministarstvo, naprotiv, slalo desetak dopisa Zavodu sa zahtjevom za doznačavanje novca i vraćanje nazad u budžet.

"Šta je trebalo Ministarstvo drugo da uradi? Dakle, piše (u izvještaju Ureda za reviziju) da Ministarstvo nije zatražilo povrat sredstava a Ministarstvo ima dokumente da jeste.

Dakle, efekat izvještaja (revizorskog) je postignut – osramoćivanje četiri ministarstva i četiri ministra te javno izrugivanje odluka Vlade i pomoći koja je transparentno podijeljena", rekao je također Džindić na pres-konferenciji.

Ali Vlada neće stati već će ponovno poduzimati navedene aktivnosti, dodao je, te pokazati da je jedna od najsposobnijih Vlada Federacije BiH otkad Federacija postoji.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić kazao je kako je Ured za reviziju iznio nekoliko primjedbi na koje njegove ministarstvo uopće nije moglo utjecati i dodao je da su sredstva itekako pomogla u opstanku ovih sektora.

“Mislim da smo na izrazito korektan način reagirali za razliku od mnogih drugih, ali ti drugi se ne spominju jer nisu uradili ništa. Bez obzira što smo etiketirani i danas se pravdamo, postavljamo pitanje zna li Vijeće ministara da je uopće COVID-19 bio prisutan u našoj državi?“, kazao je Lasić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije