Ministar Kalamujić: 'Naredna godina će biti najizazovnija za budžet Kantona Sarajevo'

1
M. F.
Ministar Kalamujić: 'Naredna godina će biti najizazovnija za budžet Kantona Sarajevo'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Afan Kalamujić

Ministar finansija Kantona Sarajevo, Afan Kalamujić (Za nove generacije), govorio je za portal Radiosarajevo.ba o sve većim izazovima s kojima se Kanton suočava zbog budžetskog deficita.

Kalamujić je objasnio ključne faktore koji su doveli do ovog stanja. Kanton se suočava s ozbiljnim posljedicama izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda i padom ekonomskih aktivnosti, zbog čega se već sada razmatraju rebalans i druge mjere za stabilizaciju budžeta.

Razlozi trenutnog deficita: Ukidanje pondera i pad ekonomske aktivnosti

Budžet za 2024. godinu, prema riječima ministra Kalamujića, usvojen je po prvi put na vrijeme i to još krajem 2023. godine.

Ministar Kalamujić: 'Naredna godina će biti najizazovnija za budžet Kantona Sarajevo'

Ministar Kalamujić: 'Naredna godina će biti najizazovnija za budžet Kantona Sarajevo'

"Moram naglasiti da sam u novembru 2023. preuzeo funkciju, i iako me dočekao spreman budžet, ponosno mogu reći da sam završio sve administrativne procedure kako bismo ga brzo usvojili", kazao je Kalamujić.

Ipak, uprkos tome što je budžet bio pripremljen, ministar ističe da se Kanton suočava s ozbiljnim problemima. Jedan od glavnih razloga za to je izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda koja je 2022. godine ukinula ponder za Kanton Sarajevo, što je već u 2023. godini rezultiralo manjkom od skoro 100 miliona KM.

"Tim izmjenama, Kanton Sarajevo je u 2023. godini ostao bez 97.300.000 KM, a sličan finansijski izazov nas očekuje i u narednim godinama," rekao je naš sagovornik.

Osim zakonskih izmjena, ekonomska aktivnost u Kantonu bilježi pad, posebno u prerađivačkoj, drvnoj i metalnoj industriji. Ovaj pad prouzrokovao je smanjenje broja zaposlenih i time manji prihod od poreza na dohodak.

"Nažalost, ove godine dešava se smanjenje ekonomskih aktivnosti u drugoj polovini godine, što se može vidjeti kroz relevantne podatke iz industrije," objasnio je ministar.

Rebalans budžeta: Nužne mjere za oporavak

S obzirom na finansijske izazove s kojima se Kanton suočava, rebalans budžeta postao je nužan. Kalamujić je već prezentirao nekoliko modela rebalansa svojim kolegama u Vladi.

Nihad Uk o finansijskim poteškoćama u KS: "Kriv je ponder, plate i socijalna davanja nisu ugrožena"

Nihad Uk o finansijskim poteškoćama u KS: "Kriv je ponder, plate i socijalna davanja nisu ugrožena"

"Kroz rebalans ćemo pokušati nadoknaditi dio prihoda, odnosno smanjiti stavke koje možda nisu esencijalne za život građana", istaknuo je ministar, naglasivši da neće biti korištenja sredstava iz vanjskih fondova.

Smanjenje određenih budžetskih stavki i korištenje rezervi bit će prioritet kako bi se pokrio deficit, dok će preostali resursi biti usmjereni na infrastrukturne projekte.

"Prioritet će biti pokrivanje deficita i servisiranje zakonskih obaveza prema građanima, dok će infrastrukturni projekti ostati u fokusu", dodao je Kalamujić.

Revizija popularnih mjera

Kalamujić je također naglasio da određeni popularni programi i mjere koje su bile prisutne u prethodnim budžetima mogu doživjeti izmjene, ali ne nužno i ukidanje.

Nihad Uk objasnio šta želi postići sa oporezivanjem praznih nekretnina: Nailazimo na veliki problem

Nihad Uk objasnio šta želi postići sa oporezivanjem praznih nekretnina: Nailazimo na veliki problem

"Ne mora nužno značiti potpuno ukidanje mjera, već radije izmjenu načina obračuna, odnosno fiksiranje stavki," pojasnio je naš sagovornik, dodajući da je budžet Kantona vezan za procente prihoda, što stvara obaveze koje se teško mogu predvidjeti.

Primjeri mjera koje će biti revidirane uključuju dotacije i subvencije, posebno u komunalnom sektoru. Vlada će se truditi da građani Kantona Sarajevo što manje osjete posljedice budžetskog deficita, fokusirajući se na održavanje ključnih usluga i projekata.

Prioriteti za 2025. godinu: Fokus na socijalni budžet

Ministar Kalamujić najavio je da će budžet za 2025. godinu biti posebno izazovan zbog dodatnog smanjenja pondera, gubitka sredstava od transfera Federacije BiH i mogućeg daljeg pada privredne aktivnosti. "Budžetska godina 2025. će definitivno biti najizazovnija, jer ćemo izgubiti 130 miliona KM u budžetu Kantona Sarajevo", podvukao je Kalamujić, najavivši da će fokus biti na završetku započetih projekata i socijalnim programima.

Uprkos izazovima, Vlada KS će se fokusirati na očuvanje ključnih projekata i stabilizaciju budžeta, dok se od 2026. godine očekuje novi zamah u investicijama.

Dugoročne mjere za stabilizaciju finansija

Kako bi se osigurala dugoročna stabilnost, Vlada Kantona Sarajevo već radi na nizu mjera. Ministar Kalamujić istaknuo je važnost bolje evidencije imovine i potraživanja Kantona.

"Radimo na evidenciji imovine kojom raspolaže Kanton, a koja ne služi pružanju primarnih usluga građanima, s ciljem njene prodaje ili iznajmljivanja", objasnio je ministar, dodajući da će se posebna pažnja posvetiti naplati dugovanja za komunalne usluge.

Ostale mjere uključuju refinansiranje ranijih zaduženja kako bi se smanjili tekući izdaci, te jačanje budžetske inspekcije kako bi se smanjio prostor za finansijsku neefikasnost.

"Sve ove mjere su dio našeg dugoročnog plana za stabilizaciju budžeta i osiguranje održivog finansijskog sistema u Kantonu Sarajevo", zaključio je Afan Kalamujić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije