Mihajlović državi mora vratiti 225.000 maraka

Radiosarajevo.ba
Mihajlović državi mora vratiti 225.000 maraka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Božo Mihajlović

Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je osudio Božu Mihajlovića, državnog tužioca, po deset tačaka optužnice na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje.

“Mihajlović je bio svjestan da usljed propuštanja nadzora nad radom i postupanja [daktilografkinje] može biti otuđen privremeno oduzeti novac iz više predmeta Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je i otuđen”, kazala je sutkinja Amela Huskić, prenosi Detektor.

Optuženi je dužan nadoknaditi štetu koja je nastupila po BiH u iznosu od 225.000 maraka kao i troškove sudskog postupka o čijoj će se visini odlučiti kasnije.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Mihajlovića je optužnica teretila da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom svoje daktilografkinje, koja je od polovine novembra 2006. radila u Tužilaštvu BiH.

Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. jula 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on je odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatovao da krivnju negira. 

Vlado Adamović, Mihajlovićev advokat, najavio je žalbu na ovakvu presudu. U izjavi novinarima poslije izricanja presude, on je rekao da je presudajavno dostupna i da je stavlja na logičku prosudbu javnosti.

„Bez znanja i odobrenja Bože Mihajlovića daktilograf je sačinio lažnu potvrdu da digne novac. To mu je potpisao drugi tužilac' i za to se saznalo kad je Sud zatražio uvid u predmet. Neka svako izvrši logičku prosudbu presuđivanja Mihajloviću, a sve ostalo će biti u žalbi", istakao je Adamović.

Poidsjetimo, Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Nakon dokaznog postupka, Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka, među kojima su tužioci Oleg Čavka, Dubravko Čampara te Dijana Kajmaković i Mirza Hukeljić, kao i vještaka ekonomske struke.

Prvobitno su završne riječi trebale biti u martu, ali zbog pandemije koronavirusa su se održale krajem maja ove godine.

Suđenje je počelo 11. septembra 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije