Mesić promijenio mišljenje i ipak preuzeo nagradu Počasni građanin Sarajeva

B. R.
Mesić promijenio mišljenje i ipak preuzeo nagradu Počasni građanin Sarajeva
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Stjepanu Mesiću uručena nagrada Počasni građanin Sarajeva

Stjepan Mesić danas je u sarajevskoj Vijećnici ipak preuzeo nagradu Počasni građanin Sarajeva.

Iako je govorio kako ne želi tu nagradu (koju je dobio prošle godine i odbio je preuzeti, op.a.), ipak se predomislio, a objasnio je i zašto:

"Drago mi je da sam ovdje. Bilo je nesporazuma sa Orhanom Pamukom, najvećim živućim književnikom. Kontaktirao sam ga i rekao mi je da će mu biti drago da primim nagradu. Zato sam ovdje", objasnio je bivši hrvatski predsjednik.

Podsjećanja radi, ovo je priznanje prošle godine trebao dobiti Orhan Pamuk, no sarajevske vlasti dale su je Mesiću, pa su optužene da su sve učinile pod pritiskom turskog režima koji nije blagonaklon prema stavovima ovog turskog književnika.

Potom je nastavio s govorim, kazavši kako se politika Franje Tuđmana nastavlja i to velikom žestinom, što nije dobro.

"Neke zemlje su u EU, a neke se spremaju za to. Nadam se da će taj proces se nastaviti. Uvijek sam se zalagao za jedinstvenu i cjelovitu BiH, kao i Stjepan Kljujić. Nema sumnje da je BiH  uvijek bila jedan entitet. Ali, slama je politika koja uzima maha i koja je opasna. Kada je izbila pobuna u Kninu, bio sam premijer. Otišao sam u Beograd sa zadatkom da izađemo ustavne mogućnosti za novi dogovor. Milošević (Slobodan, op.a.) nije želio federaciju ili konfederaciju. Želio je etnički čistu veliku Srbiju. Ali, on to nikada nije govorio svijetu.

Srbi su mu vjerovali, dao im je oružje i borili su se za tu državu... Rekao sam tadašnjem gradonačelniku Knina da su žrtvovani i da se ništa neće rješiti oružjem. Tuđman je pred političkom vrhom rekao idem kod Miloševića u Karađorđevo. Rekao sam mu nemoj i da zna kakve ima asocijacije na to iz '71. Tuđman mi je rekao misliš li da će me prevariti? Odgovorio sam mu nije stvar u tome, već da mu se ne može vjerovati... Tuđman mi je rekao da Alija Izetbegović nema šta reći kada se srpske i hrvatske škare presjeku. Tuđman je bio jedan čovjek do Karađorđeva, a drugi poslije toga", ispričao je Mesić, dodavši kako je kasnije uspostavljena direktna telefonska linija Tuđman-Milošević, "dok se ovdje vodio rat na život i smrt".

"Moj je prijedlog bila konfederacija na tri do pet godina. Alija je nudio slično, kao Kiro Gligorov. Mislio sam da bi bilo dobro tada da konstituvni elementi Jugoslavije proglase nezavisnost i stvore konfedraciju. (...)

Kada su Aliju optuživali u Hrvatskoj kada je navodno kazao nećemo ići u rat, jer to nije naš rat. Ali, Alija je apelovao da se mladići u BiH ne odazovu pozivu na rat jugoslavenske vojske u Hrvatskoj. To je u Hrvatskoj protumačeno kao da ne želi pomoći... Boris Tadić mi je rekao da ko u Srbiji kaže da je svim stanovnicima BiH Sarajevo glavni grad da neće dobiti izbore. On to nije rekao i nije dobio izbore. Ja sam rekao i dobio drugi mandat", govorio je on u Vijećnici.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je ono što je Mesić naveo u svojem govoru razlog zašto je dobio nagradu.

Podsjetio je i da će Grad Sarajevo nastaviti s dodjelom ove nagrade i čestitao je gradskim vijećnicima što su Mesića izabrali da dobije nagradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije