Marš mira za žrtve korupcije: Uzbunjivači podnose zahtjeve za smjene bh. zvaničnika

0
Fena
Marš mira za žrtve korupcije: Uzbunjivači podnose zahtjeve za smjene bh. zvaničnika
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Marš u Sarajevu

Povodom Međunarodnog dana brobe protiv korupcije, Udruženje "Uzbunjivači BiH" danas je ispred Vječne vatre organiziralo mirno okupljanje, zatim i protestnu šetnju do Trga Bosne i Hercegovine.

Protestna šetnja pod nazivom "Marš mira za žrtve korupcije" održana je u skladu s mjerama Kriznog štaba Vlade KS.

Sanjin Sinanović, predstavnik Uzbunjivača BiH, kazao je da je namjera mirnog okupljanja skretanje pažnje građanima na dugogodišnji problem sistemske korupcije u BiH, odnos Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije APIK, te podizanje svijesti o svojevrsnoj torturi, diskriminaciji, mobingu i disciplinskim postupcima prema uzbunjivačima.

"Korupcija kao sistemska bolest predstavlja jedan od najvećih problema BiH zbog čega evidentno imamo svakodnevne afere i katastrofalne rezultate gotovo u svakoj oblasti našeg života. Uzbunjivači, prijavitelji korupcije, kao istinski borci protiv ove pošasti, najvažnija su karika u toj borbi", istakao je Sinanović.

On je najavio podnošenje zahtjeva za smjenu aktuelnog direktora APIK-a Hazima Šabotića, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, kao i Nikole Špirića i drugih zvaničnika.

Zahtjeve će podnijeti svim relevantnim instancama, posebno međunarodnim, a one čiju će smjenu tražiti smatra glavnim krivcima za sve ono što su uzbunjivači do sada proživjeli i preživljavaju, ali i zbog katastrofalnog stanja u kojem se nalazi pravosuđe i naše društvo u cjelini.

"Svi građani BiH vrlo dobro znaju u kakvom je problemu naša država. Smatramo da je korupcija jedna sistemska bolest i da je krajnji čas da se obračunamo sa tim, u suprotnom korupcija će pobijediti", rekao je Sinanović.

On se osvrnuo i na probleme sa kojim se susreću uzbunjivači u BiH, "koji u najboljoj namjeri da doprinesu ovom društvu i državi na kraju postanu žrtve sistema".

"Problem uzbunjivača je što mi nemamo usvojene zakone. Imamo zakon koji je usvojen na nivou BiH. Taj zakon isključivo pruža određenu zaštitu uzbunjivačima, koji rade u institucijama BiH. Nemamo takav zakon na nivou entiteta, nivoima niže vlasti, zbog čega ljudi koji rade možda u federalnim ministarstvima ili drugim institucijama ne mogu ostavriti pravo na status uzbunjivača", naglasio je Sinanović.

Smatra da je najkatastrofalnije to što status uzbunjivača zapravo njih ne štiti. Sinanović se osvrno se i na posljednji slučaj Emira Mešića, zaposlenog u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koji ima status uzbunjivača, a koji je ovih dana dobio odluku prvostepene disciplinske komisije o prestanku radnog odnosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije