Lenarčić sa članovima Predsjedništva, BiH pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

0
Radiosarajevo.ba
Lenarčić sa članovima Predsjedništva, BiH pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Janez Lenarčič sa članovima Predsjedništva BiH

Komesar Evropske unije za upravljanje krizama, Janez Lenarčič, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, a jutros se sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Sastanak će održati i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a nakon potpisivanja ugovora sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, zvanično će Bosni i Hercegovini poželjeti dobrodošlicu u Mehanizam EU za civilnu zaštitu.

Sporazumom će BiH lakše moći zatražiti pomoć zemalja članica EU te još šest drugih zemalja u slučaju prirodnih katastrofa, poput poplava ili požara, direktno aplicirati za projekte EU te se proširuje suradnja s članicama kod obuke službi civilnih zaštita u BiH.

U BKC-u održano Večer za Sidrana

U BKC-u održano Večer za Sidrana

Uvjeti za pristupanje ispunjeni su sedam godina nakon što je BiH podnijela zahtjev za članstvo.

Ministrica Turković dočekala komesara EU: 'BiH potpisuje važan sporazum'

Ministrica Turković dočekala komesara EU: 'BiH potpisuje važan sporazum'

Ostale članice Mehanizma civilne zaštite su 27 zemalja Europske unije, Island, Crna Gora, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska.

BiH se otvorila mogućnost da se sarađuje sa drugim državama u osposobljavanju i obuci, a zemlje članice moraju podržati druge članice pogođene prirodnom katastrofom kada je to potrebno.

EU je 2019. uspostavio pričuvu sustava rescEU, koja obuhvaća flotu aviona i helikoptera za gašenje požara, zrakoplove za medicinsku evakuaciju, zdravstvene timove za hitne slučajeve i poljske bolnice, zalihe medicinske opreme i mobilne laboratorijske kapacitete, kapacitete za otkrivanje, dekontaminaciju i stvaranje zaliha za odgovor na kemijske, biološke, radiološke i nuklearne nesreće, privremena skloništa te prijevoz i logistiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije