Lazović: Cijena nezavisnosti BiH je skupo plaćena

Radiosarajevo.ba/Anadolija
Lazović: Cijena nezavisnosti BiH je skupo plaćena
Svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je u zgradi sarajevske Vijećnice.

Svi neprijatelji BiH, svi oni koji su na bilo koji način željeli pokoriti ili podijeliti BiH su ostali na smetljištu historije, poručeno je danas na svečanoj akademiji u Sarajevu održanoj povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanoj akademiji prisustvovali su, između ostalih, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i bivši članovi Predsjedništva Republike BiH Mirko Pejanović i Ejup Ganić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima BiH. 

"To je dan kada je na referendumu ostvarena politička volja građana BiH koji su glasali za nezavisnu i suverenu BiH i koja je poslije toga, prijemom u međunarodne organizacije, postala nezavisna država sa svojim punim subjektivitetom, suverenitertom i teritorijalnim integritetom. Time je obnovljena državnost BiH i time su građani vrlo jasno i precizno kazali u kakvoj državi žele da žive", istakao je Zvizdić.

Naglasio je da je riječ o jednom od najznačajnijih momenata u historiji BiH. 

"Onima koji pokušavaju osporiti i ovaj praznik i BiH preporučujem da se bolje upoznaju sa historijom BiH. Svi neprijatelji BiH, svi oni koji su na bilo koji način htjeli pokoriti ili podijeliti BiH su ostali na smetljištu historije. BiH živi u svojim granicama već stoljećima i tako će biti i u budućnosti", poručio je Zvizdić.

Što se tiče državnih zakona odnosno praznika mišljenja je da će trebati izvjesno vrijeme da svi oni koji to sada dovoljno ne razumiju na ispravan način počnu razumijevati šta znači državnost BiH i šta znači činjenica da je BiH zaista dovoljno i široka i prostrana u svakom smislu da bude domovina za sve građane i sve narode. 

Prisutnima se na svečanoj akademiji obratio Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine Republike BiH i potpredsjednik SDP-a.

Lazović je rekao da je cijena Bosne i Hercegovine visoko plaćena sa mnogo stradalih i mnogo napravljenih zločina u agresiji koju je BiH preživjela.

"Današnja BiH se suočava s unutrašnjim problemima, a vanjske smo prevazišli. Nije referendum 1.marta bio protiv srpskog naroda, već je on okidač za međunarodno priznanje, a okidač za rat u državi su povukli drugi u Beogradu. Zahvaljujući tom priznanju Mladen Ivanić i drugi imaju funkcije u ovoj državi i sjede tamo gdje sjede", rekao je Lazović.

Kako je istakao Lazović,  da nije bilo 1. marta pitanje je šta bi sada bilo, te je dodao da je Bosna i Hercegovina kroz historiju uvijek bila jača od svojih neprijatelja i da će se odbraniti i od ovih blokada.

Prisutnima se obratio i akademik Ejup Ganić prisjetivši se velikih dilema od prije 25 godina jer se znalo da rat dolazi sa i bez referenduma o nezavisnosti.

"U ono vrijeme, vojne i paravojne trupe su prolazile kroz BiH. BiH se mijenjala i imala svoju državnost. Bio je to dobar odziv, više od 60 posto glasali su Hrvati i Bošnjaci i značajan broj gradskih Srba. Pitanje je kako dalje. Mi želimo saradnju sa Srbijom, a vidimo da Srbija ima intenzivnu saradnju s RS-om. Mi smo i prije intenzivno sarađivali sa regionom, a Sandžak i danas treba to gajiti. Međutim, tražim taj probosanski pokret da se formira, jer kako da pravimo put Sarajevo-Beograd. Kako naš narod kaže, svi naši neprijatelji su danas slabiji nego što su onda bili, a ono što nisu mogli predvidjeti je da će druga strana napraviti genocid", rekao je Ganić.

Bivši gradonačelnik Grada Sarajeva i ratni član Predsjedništva RBiH ispričao je kako je dugo razmišljao šta reći o odlučivanju da se ide na referendum i o danima kada je izglasano referendumsko pitanje o nezavisnosti.

"Imam dojam da svih ovih 25 godina mi pokušavamo objasniti nekome zašto smo bili za to, zašto smo išli na referendum i zašto smo glasali tako. Kao da se osjećamo krivi i kao da se pravdamo. To je moj dojam. Mi neprestano pokušavamo objasniti da je to bilo legalno i legitimino i da je to najdemokratskijih načina biranja. Da je bilo šta neregularano u tom referendumu Međunardna zajednica ga ne bi prihvatila. Prema tome, onog trenutka kada smo prihvaćeni, nema potreba da se pravdamo", rekao je Komšić.

Komšić je dodao i kako su izglasane važne vrijednosti na kojim opstaje ova zemlja - suverenitet, nezavisnost i ravnopravnost naroda, građana i ostalih.

"Mislim da se trebamo pitati u kakvom su nam stanju te vrijednosti. Nema potrebe da pravdamo za refrendum, već da vidimo kakve su to vrijednosti i ko nam ih dovodi i pitanje. Znamo da su Radovan Karadžić i SDS tada bili protiv svega toga i pokušali su omesti referendum, vodili su propagandu da Srbi ne izađu na referednum. S druge strane, samo nekoliko dana nakon što smo izglasali pitanje, HDZ pravi svoj štab u Livnu i žele promijentii referendumsko pitanje. Oni su htjeli da mi izglasamo nezvisnost, ali ne suverenitet zemlje", dodao je Komšić, te je naveo kako je trebalo odvojiti BiH od Jugoslavije, ali da onda BiH nema suvereniteta, pa je objasnio:

"Dvadeset pet godina se nama ovo sve osporava sa istih mjesta, i suverenitet i nezavisnost zemlje i ravnopravnost zemlje. Ove vrijednosti nam moraju biti glavne, ne smijemo ih zaboraviti i u svim političkim previranjima. Trebamo vidjeti ko nam ruši ove vrijednosti. Naravno da, i suverenitet i teritorijalni integritet i nezvaisnost se mogu dovesti u pitanje i nedemokratskom politikom. Moramo voditi računa o ravnopravnosti naroda. Jer često se želi pod tom firmom neravnospravnosti stvoriti neke insitucije koje će nam urušiti ove vrijednosti. Nemojmo biti naivni. Može biti pokušaja da nam neko to i silom dovede u pitanje. Ne smijemo dozvoliti da nas ikad više iko blokira, ne samo Sarajevo. Moramo biti spremni na to. Ako je pitanje sila, onda je takav odogovor. Ako je politika, onda politički odgovor", dodao je Komšić.

Mirko Pejanović je kazao da jedan historijski događaj kakav je bio 29. februar i 1. mart 1992. godine po svemu zaslužuje da bude obilježavan. 

"Tog danas su građani BiH slobodnom voljom odlučili da izlazeći na referendum izglasaju nezavisnost, suverenost i integritet BiH. I pored rata kroz koji je prošla BiH danas živi u miru na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma i gradi svoju budućnost kao suverena zemlja", dodao je Pejanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije