Građani FBiH dužni 8 milijardi KM, kredite najviše koriste za opću potrošnju

E. H.
Građani FBiH dužni 8 milijardi KM, kredite najviše koriste za opću potrošnju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sa ulica Sarajeva
Iznos kredita građana i privatnih preduzeća u Federaciji Bosne i Hercevine i tokom ove godine doživjeli su značajan porast, te zaduženost građana i preduzeća po ovoj osnovi, zaključno s 30. oktobrom 2017. godine iznosi 13 milijardi KM.

Riječ je o kreditima koje su građani i preduzeća podigli kod komercijalnih banaka, a prema izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH navodi se kako je za tri kvartala 2017. godine zabilježen rast kredita od 5,6 posto, odnosno građani i preduzeća zadužili su se, u vidu kredita, za novih 683 miliona KM.

Pozitivan rast: Veći iznos kredita za preduzeća, nego za građane

U izvještaju se navodi kako su nastavljeni trendovi sektorskog kreditiranja iz prošle godine, te je tako zabilježen veći rast kredita odobrenih privatnim preduzećima, nego građanima.

Preciznije, krediti za privatna preduzeća zabilježili su stopu rasta od 6,6 posto, te je iznos kredita ovog sektora za devet mjeseci 2017. godine iznosio 380 miliona KM, dok su s druge strane krediti stanovništvu zabilježili manju stopu rasta od 5,2 posto i iznose 313 miliona KM.

"Rast kreditnih aktivnosti u našoj zemlji i to onaj koji se odnosi na realni sektor je svakako ohrabrujući. Pogotovo što dolazi nakon nekoliko godina slabljenja plasmana slobodnih finansijskih sredstava i zasićena bazičnih funkcija finansijskog sektora. Zato primjećujemo da se kreditni plasmani firmama i građanima približavaju omjeru 50:50, ali to još nije dovoljno. Poželjni plasman leži u omjeru 60:40 ili 70:30 u korist realnog sektora", kazao je za Radiosarajevo.ba ekonomski stručnjak i profesor Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli Kadrija Hodžić.

kadrija_hodzic_untz.jpg - undefined

Kadrija Hodžić

Pojašnjavajući ovo blago povećanje interesa za kreditima, koje iskazuje realni sektor, Hodžić ističe kako je sve to usko vezano s cjelokupnom bh. ekonomijom, politikom i drugim društvenim pokazateljima. Posebno tu ističe pozitivna očekivanja u stjecanju kandidatskog statusa za EU, koji bi BiH trebala ostvariti naredne godine, te očekivani kredit MMF-a koji donosi stabilizaciju.

"Ipak, treba biti oprezan jer savladavanje poteškoća u privredi još uvijek traje i mi smo zemlja s najvećim preprekama za poslovanje, no na kraju može konstatirati da je ovo blagi trend porasta koji je jako pozitivan i koji bi svakako trebali podržati", zaključio je Hodžić.

Raste broj kredita, građani ih najviše koriste za opću potrošnju

U protekloj godini, zaduženost građana BiH dosegla je iznos od 8,1 milijardi KM, a uz trend rasta na kraju ove godine sigurno je da će ta zaduženost porasti, jer je broj kredita građana rastao i tokom 2017. godine. Posebno je zanimljiva podjela plasmana kredita prema entitetima, te od ukupno više od osam milijardi kredita u BiH, građani FBiH duguju iznos od 6,3 milijardi KM na kraju trećeg kvartala ove godine.

Ipak, u odnosu na regiju to i nije toliko zabrinjavajuće jer je BiH među umjereno zaduženim zemljama, barem kada je riječ o Balkanu.

novac_ilustracija_buntovi.jpg - undefined

Lider u regiji Jugoistočne Europe je Hrvatska sa više od 30 milijardi KM kredita stanovništvu, a prate ih još i Srbija sa više od 13 milijardi KM, Makedonija sa 4,4 milijarde KM, te Crna Gora sa dvije milijarde KM kredita stanovništvu.

Kada je riječ o strukturi kredita, najveća zaduženja zabilježena su u sektorima trgovine i proizvodnje, dok se građani najčešće zadužuju za opću potrošnju i stambena pitanja. 

"Fokus je na dva sektora s najvećim učešćima u kreditima pravnih lica, a to su sektor trgovine čija zastupljenost iznosi 19,6 posto i sektor proizvodnje čija je zastupljenost 14,6 posto. S druge strane, smanjeno je i učešće nekvalitetnih kredita u ukupnom plasmanu za devet posto, odnosno za 30 miliona KM. Kada je riječ o stanovništvu, u ovom sekciji dominiraju krediti za opću potrošnju čije učešće iznosi 39,5 posto u ukupnim kreditima, te je za tri kvartala rast ovih kredita iznosio 324 miliona KM. Krediti obrtnicima smanjeni su za 12 posto, a stambeni krediti zadržani su na istom nivou", pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Na kraju, istaknuto je i kako je, prema podacima iz bilansa uspjeha, na nivou bankarskog sistema u FBiH za devet mjeseci 2017. godine ostvaren pozitivni finansijski rezultat. Tačnije, banke su zaradile 232 miliona KM, što je za 36 posto ili 61 milion KM više u odnosu na isti period prošle godine.

"Ostvarenje boljeg finansijskog rezultata u odnosu na isti period prošle godine rezultat je rasta ukupnog prihoda podržanog značajnim rastom operativnih prihoda, uz prisutan rast i neto kamatnog prihoda, ali i uz istovremeno blago smanjenje nekamatnih rashoda", zaključili su pojašnjenje iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije