Kompanija Kavat: Plata radnika u proizvodnji 550 KM, uz topli obrok 195 KM

12
Radiosarajevo.ba
Kompanija Kavat: Plata radnika u proizvodnji 550 KM, uz topli obrok 195 KM
Foto: Facebook / Kavat; Istina potpuno drugačija

U povodu teksta pod naslovom “Divlji kapitalizam / Švedska televizija objavila film o izrabljivanju radnika u BiH”, objavljen dana 25. 03. 2022. godine na portalu Radiosarajevo.ba, reagirali su iz kompanije Kavat iz Novog Travnika.

Njihov demantij prenosimo u cijelosti bez korekcija:

Na portalu Radiosarajevo.ba objavljen je tekst pod naslovom “Divlji kapitalizam / Švedska televizija objavila film o izrabljivanju radnika u BiH”, koji bez profesionalnog i etičkog kompasa iznosi niz neistina o uslovima rada i tretmanu radnika u tvornici „Kavat“ u Novom Travniku.

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Očigledno je da cilj ovog članka nije objektivno informisanje javnosti nego nanošenje štete poslovnom ugledu i rejtingu ovog brenda i poslodavca, na kojeg smo ponosni već dugo godina.

Ovim putem demantujemo sve zlobne i zlonamjerne napise iz navedenog članka te obavještavamo javnost da je brend Kavat nastao i izgrađivao se u Švedskoj od 1945. godine, da je od 2009. godine prisutan u BiH, da se tvornica ovog brenda nalazi u Novom Travniku.

Već i sam naslov: “Divlji kapitalizam / Švedska televizija objavila film o izrabljivanju radnika u BiH” koji je korišten za prikazivanje Kavata, jasno govori kako je motiv autora ovakvih tekstova sve, samo ne dobronamjeran.

U nastavku ispravljamo neistinito iznesene informacije koje glase:

- U objavljenom tekstu stoji da plata jednog radnika „Kavata“ iznosi 470-480 maraka, a istina je da je neto plata radnika u proizvodnji 550 KM, uz topli obrok 195 KM, uz plaćen prekovremeni rad i radne subote, plus organizovan prijevoz za radnike i osiguranje od povreda 24 sata svim danima,

- U objavljenom tekstu stoji da radnici nisu organizovani u sindikat zbog prijetnji otkazima od strane njihovog direktora Smaila Šabića, a istina je da direktor nema uticaja na organizovanje radnika, osim što isto podržava i stimuliše radi zakonite zaštite prava radnika, međutim, interesantno je da su upravo svi uposlenici Kavata jednoglasno potpisali peticiju kojom se odriču mogućnosti formiranja sindikata, također organizovan je i sastanak 13.04.2022.godine sa sindikatom gdje su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede SBK-a i predsjednik sindikata Zlatibor Kojičić, na tom sastanku su radnici ponovili da ne žele biti članovi sindikata.

Kavat; Istina potpuno drugačija - undefined

Foto: Facebook: Kavat; Istina potpuno drugačija

- U objavljenom tekstu stoji da se prekovremeni rad radnicima „KAVAT“-a ne plaća, a istina je drugačija, prekovremeni je plaćen što se jasno može vidjeti na platnim listama radnika firme Kavat d.o.o..

- U objavljenom tekstu stoji da trudnice ostaju momentalno bez posla nakon saznanja da su gravidne, a istina je da trudnice kod ovog poslodavca imaju svaku vrstu privilegije, te da su tokom trudnoće zaštićene od teških poslova, čak su u brojnim slučajevima produženi ugovori upravo zbog trudnoće. Na kraju majčinstvo je blisko mnogim radnicama Kavata, više od 35 radnica je rodilo jedno ili više djece za vrijeme zaposlenja u našoj firmi, a zaposlene su do današnjeg dana.

- U objavljenom tekstu stoji da kultura ćutanja i poltronskog, najamnog odnosa prema poslodavcu prožima radnu sredinu u kojoj nema empatije i solidarnosti među radnicima i gdje se o problemima ne priča otvoreno i transparentno zbog straha od gubitka radnog mjesta i represalija, što je apsolutna neistina. Istina je sasvim suprotna, jer empatija i solidarnost jesu karakteriste radne atmosfere u Kavatu, prijetnje, ucjene ili slična vrsta komunikacija su nepoznanica u ovom okruženju, ne postoji distanca između menadžmenta i radnika i svaki, pa i privatni problem ovdje nailazi na podršku.

Zajednički izleti, druženja, paketići za djecu, već dovoljno govore o navedenoj tvrdnji, pa se u vrijeme kada mnogi proizvodni kapaciteti imaju problem sa radnom snagom, ovdje redovno traži posao, upravo zato što slove kao dobar poslodavac. Plata nije jedini parametar po kojem se mjere uvjeti rada, upravo međuljudski odnosi, poštovanje i podrška ponekad su i važniji", navodi se na kraju demanta iz kompanije Kavat iz Novog Travnika.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba ujedno se izvinjava kompaniji Kavat iz Novog Travnika na prenošenju netačnih navoda koji su uzeti sa švedske televizije na kojoj je prikazan dokumentarni program „Misija – istraga“. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Najnovije