Kako je zločinac Mladić ponovo "skinuo" ploču heroja Reufa Selmanagića Crnog

16
Radiosarajevo.ba
Kako je zločinac Mladić ponovo "skinuo" ploču heroja Reufa Selmanagića Crnog
Foto: Radio Slobodna Evropa / Ploča heroju Reufu Selmanagiću Crnom

Bio je 11. juli 1995. godine. Dok je slavodobitno umarširao u ubijeni grad, zločinac Ratko Mladić je početak završnice jedne genocidne namjere započeo riječima:

"Skini ovu tablu. Ulica Selmanagić Reuf Crni... Hajde... Penji se, bre, čoveče nemoj da ti govorim deset puta, i ponesi to...", kazao je ratni zločinac Mladić na poznatom snimku koji možete vidjeti na linku OVDJE.

Tačno 28 godina, devet mjeseci i četiri dana kasnije nakon što su se Mladić i njegovi saučesnici "Turcima ponovo osvetili na ovom prostoru", izvršili prvi genocid u Europi poslije Holokausta, tabla s imenom Reufa Selmanagića Crnog ponovo je skinuta.

U Sarajevo sletio avion španske nacionalne aviokompanije Iberia: 'Cilj povećati broj letova'

U Sarajevo sletio avion španske nacionalne aviokompanije Iberia: 'Cilj povećati broj letova'

Ovaj put po naredbi sljedbenika ideologije Ratka Mladića, mijenjajući – sasvim namjerno – nazive ulica u gradu u kojoj "ni mrtvo ni živo u njoj boraviti ne može" (Sidran).

Tri decenije nakon "zločina nad zločinima" historijski krug se zatvara, te ono što je zločinac Mladić naredio postaje zavjet, mjerilo po kojem se orijentira jedna politika, istina danas oličena u ličnosti Milorada Dodika i sljedbenika njegove politike koji trebaju završiti ono što su "utemeljitelji" započeli.

Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

Podsjetimo, odbornici iz grupe 'Moja adresa Srebrenica' napustili su danas sjednicu Opštinskog vijeća Opštine Srebrenica nakon što je odbijen prijedlog da se odgodi odluka o promjeni naziva ulica u ovom gradu, kao što je ranije potvrđeno portal Radiosarajevo.ba.

Kako je za naš portal rekao predsjednik SDA Srebrenica Alija Tabaković, odbornici iz ove grupe su napustili sjednicu, osim Salke Tursunovića.

"Svi naši odbornici, osim Tursunovića i Dželaludine Nukić, napustili su sjednicu nakon što je odbijen ovaj prijedlog. Ne želimo da dajemo legitimitet fašističkim odlukama jednonacionalne većine", kratko je za portal Radiosarajevo.ba rekao Tabaković.

Glavni razlog za to je prijedlog da se preimenuje glavna ulica u gradu u 'Ulicu Republike Srpske', umjesto dosadašnjeg naziva 'Ulica Maršala Tita'. Isto tako, trg Bratstva i jedinstva bi, prema ovom prijedlog, postao 'trg Republike Srpske'. Selmanagićeva ulica trebala bi postati Dubrovačka ulica.

Bošnjaci napustili sjednicu: Odbijen prijedlog da se odgodi promjena naziva ulica u Srebrenici

Bošnjaci napustili sjednicu: Odbijen prijedlog da se odgodi promjena naziva ulica u Srebrenici

Sljedbenici Ratka Mladića, Radovana Karadžića i drugih zločinaca ovim su na najdirektniji način potvrdili sve razloge zbog čega Generalna skupština Ujedinjenih nacija treba bi 2. maja razmatrati i usvojiti prijedlog Rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin.

Na kalendaru zasjedanja Generalne skupštine UN-a četvrtak, 2. maj je označen kao datum u kojem će se na dnevnom redu naći izvještaj generalnog sekretara posvećen izgradnji kulture mira odnosno "promocija kulture mira te međureligijskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanja i saradnje”.

Ko je bio Reuf Selmanagić Crni?

Knjiga Sarajevo u revoluciji otkriva da je Reuf Selmanagić Crni bio obavještajac Visočko-fojničkog partizanskog odreda, odnosno, obavještajac sa terena Visokog.

U knjizi se navodi da je Selmanagić, također, bio član partijske organizacije Komunističke partije Jugoslavije u garnizonu Rajlovac kojom je rukovodio Mustafa Saračević.

Zadatak jedinice bio je da organizuje ilegalni partijski rad i prebacuje dobrovoljce iz grada u partizanske odrede. U knjizi se navodi da je uz njegovu i pomoć drugih ilegalaca preko Centra i drugih veza, u NOB stupilo preko 2.000 ljudi iz Sarajeva i okoline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije