Kako je Dodik podržavao raketiranje Zagreba: Treba ih tući!

2
Radiosarajevo.ba
Kako je Dodik podržavao raketiranje Zagreba: Treba ih tući!
Foto: Telegram.hr / Raketiranje Zagreba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik boravit će danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu, gdje će se sastati s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Piše: Faruk Vele

Tucite Zagreb

Podsjetimo, susret Dodika sa Milanovićem predviđen je u 16 sati, a sa Plenkovićem u 17.30, najavljeno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

I dok predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović objašnjava da Dodikova posjeta i najavljeni susreti sa Milanovićem i Plenkovićem nemaju bilo kakve veze s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, niti za državu Bosnu i Hercegovinu znači bilo šta, lider bosanskih Srba, poput onomad Slobodan Miloševića i Radovana Karadžića, nastoji po svaku cijenu uvući Zagreb u priču o Bosni i Hercegovini. U tome ima svesrdnu podršku lidera HDZBiH Dragana Čovića, koji mu je očito prokrčio put do Pantovčaka i zgrade na Trgu sv. Marka.

Time, nema dileme, Dodik želi ojačati svoju i poziciju Srbije u pogledu budućih odnosa na Balkanu, posebno nakon nedavnih dešavanja u Crnoj Gori.

Međutim, otvarajući prostora Dodikovim poznatim političkim manevrima, Milanović i Plenković zaboravljaju važnu činjenicu.

Dodik ne samo da je moderni nastavljač djela Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, jučer preminulog Momčila Krajišnika, što on i ne krije, dakle nositelja jedne politike koja je razarala Vukovar, Dubrovnik, koja je okupirala trećinu Hrvatske i formirala paradržavu SAO Krajinu, već ima i sasvim konkretnu ratnu epizodu!

Naime, Zagreb je zaboravio da je Dodik javno podržavao Martićevo granatiranje Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine, u kojem je sedmero ljudi poginulo, a 200 ranjeno, što je evidentno iz transkripata s 3. vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 23. i 24. maja 1995.godine pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine, jučer preminulog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Mora biti oprez

Iz transkripta, čija je autentičnost ovjerena na haaškom Tribunalu, jasno je da je Dodik podržavao bombardiranje Zagreba, između ostalog, javno izrečenim riječima na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske riječima:

Ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da trebamo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se prenijeti, to je morao da bude oprez urednika koji je to pušt’o. Ako te odgovornosti ne bude danas ovdje, i ako mi baš nikoga ne utvrdimo odgovornim danas ovdje, bez obzira da li je to urednik TV ili ministar, ili predsjednik Vlade ili ostali, mi ništa danas nismo uradili osim puke konstatacije.”

Transkript sa sjednice - undefined

Faksimil: Transkript sa sjednice

Ovaj dio razgovora je publiciran i u knjizi IZ SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE 1991-1996 - izvodi iz izlaganja poslanika Skupštine Republike Srpske kao dokazni materijal na Međunarodnom krivičnom tribunalu u Haagu čiji je autor američki istoričar Robert Donia, a izdavač University pres.

Prema transkriptu Dodik je tražio smjenu direktora Televizije RS jer je pustio snimku govora Milana Martića na kojoj govori o granatiranju.

"Za početak je je dovoljno da smijenimo glavnog urednika koji je pustio ovu Martićevu nesretnu izjavu", rekao je Dodik.

Kada ga Krajišnik pita o kojoj izjavi govori, Dodik naglašava:

"Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se nije smjelo. Urednik koji je ovo puštao morao je biti oprezan", navodno je rekao Dodik.

Vučurević i Martić

Logoraši su u pismu iz 2011. poručili Josipoviću da se nije smio sastati s Dodikom te su istaknuli da je Hrvatska zbog iste stvari optužila Božidara Vučurevića koji je bombardirao Dubrovnik.

"Protiv Vučurevića je Republika Hrvatska podigla optužnicu za ratni zločin, dok ste za Dodika organizirali prijem na najvišem državnom nivou, napisali su u pismu.

Podsjetimo, za zločin granatiranja Zagreba je pravosnažnom odlukom haaškog Suda Milan Martić osuđen na 35 godine zatvora, jer je planirao, podsticao, naredio, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje granatiranja civilnih dijelova grada Zagreba i civilnog stanovništva tog grada, pri čemu su mnogi civili ubijeni i ranjeni.

Hrvatska je, s pravom osjetljiva na sve ratne priče vezane za agresiju na tu zemlju, komemoriranja su svakodnevna, a Hrvatska radio-televizija (HRT) u svom radu daje dosta pažnje događajima iz devedesetih, objašnjava ih, analizira, dokumentira. Bit će zanimljivo danas vidjeti hoće li Dodik objasniti ili se, pak, izviniti za svoje izjave iz od prije 25 godina.

Spomenik ustašama i balijama, "Oluja" simbolizira progon

Brojni su kontroverzni istupi o kojima bi Zagreb, da nije bilo lobiranja Dragana Čovića, sigurno poveo računa prije odluke da prime Dodika.

Ko je Milorad Dodik svjedoči i njegovo nedavno obraćanje u Narodnoj skupštini RS na kojoj je 7. septembra ove godine optužio poslanika PDP-a Draška Stanivukovića da želi da podigne spomenik "ustašama i balijama" u Banjoj Luci.

"Banjaluka mora da zna da on ovdje hoće da digne spomenik ustašama i balijama. Je li mi treba da šutimo tebi zato što misliš da si dovoljno lajao da bi se neko tebe nešto bojao? Kakvim ustašama dizati spomenik ovdje, čovječe? Šta je s tobom? Ustašama dizati spomenik! Jadna je Banjaluka koja bi glasala za ovakvog šarlatana. Ići ćemo na izbore pa ćeš vidjeti da ćeš biti luzer, kao što si bio i do sada", kazao je Dodik u ispadu nacionalne mržnje.

Dodik se krajem jula ove godine usprotivio se odlasku potpredsjednika hrvatske Vlade, SDSS-ova Borisa Miloševića u Knin na godišnjicu Oluje kazavši da bi to bilo nekorektno prema Srbima i srpskim žrtvama iz proteklog rata i istodobno dalo legitimitet hrvatskoj operaciji.

"Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo...", rekao je Dodik.

Po njegovim riječima "Oluja" simbolizira progon, egzodus, etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj. Kritizirao je i predstavnike hrvatskih vlasti koji očekuju da se predstavnik Srba pojavi u Kninu na ceremoniji obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluje kojom su oslobođeni dijelovi Hrvatske pod okupacijom srpskih pobunjenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije