Kako birati suce Ustavnog suda?

1
Radiosarajevo.ba
Kako birati suce Ustavnog suda?
AA / Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Kako birati suce u Ustavni sud BiH da svima bude po volji? Novi prijedlog donosi Naša stranka, detalji još nisu poznati. Naglašeno je tek da je konsultirana struka i da će o svemu odlučiti partnerski. No, i prije službene objave - kritike opozicije.

Prijedlog pripremljen, izmjene u najavi, potrebna podrška upitna. Dokument federalnih zastupnika Naše stranke spreman, cilj je promijeniti način izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Godinama promjene nema. Da li je Vukojino imenovanje prijelomna tačka i pokazatelj da su promjene potrebne - mišljenja podijeljena. Predlagači meritum drže u tajnosti, ali naznake daju. Struka konsultovana, a izbor ustavnog sudije na jesen - odlaskom sutkinje Seade Palavrić - mogao bi biti transparentniji.

"Sasvim sigurno da će izbor sudija biti na transparentniji i kvalitetniji način. 19 godina niko nije intervenisao u ovu odluku ni jednim jedinim slovom - čak je i visoki predstavnik tražio da se unaprijedi", izjavio je Mirsad Čamdžić. NS-ov zastupnik u Parlamentu FBiH.

Nermin Nikšić kategorično najavio: 'Dodikov dokument o razdruživanju ćemo proslijediti pravosuđu'

Nermin Nikšić kategorično najavio: 'Dodikov dokument o razdruživanju ćemo proslijediti pravosuđu'

Unapređenje na čekanju, na snazi jasan ustavni okvir. Dokument nije ni došao u parlamentarne klupe, a već su ga dočekale kritike opozicije. Prijedlog Naše stranke zakasnio na voz opozicione podrške. Posljednji vagon povjerenja otišao imenovanjem Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

"Šta god predloži Naša stranka, to ne može biti pozitivno po BiH. Oni su svoju izdaju završili i predali Ustavni sud u ruke Čoviću, instalirali HDZ-ovog čovjeka", tvrdi Mahir Mešalić, DF-ov zastupnik u Parlamentu FBiH.

Johann Sattler kod predsjednice Palavrić: Šta se razgovaralo u Ustavnom sudu BiH?

Johann Sattler kod predsjednice Palavrić: Šta se razgovaralo u Ustavnom sudu BiH?

Od Čovića ništa pozitivniji ton. Podrške izmjenama ni u najavi, odnosi definisani. U HDZ-u BiH stajalište jasno i namjera da ostane sve po starom.

"Mislim da je Ustav definirao sve odnose kad je u pitanju Ustavni sud. Sve izvan toga su nove procedure, bezbroj pitanja, oni su nas vratili da se bavimo samim sobom zadnjih mjeseci", poručuje Čović.

Temelj državnosti i funkcionisanja pravnog sistema između želja vladajućih struktura. Jedni teže promjenama drugi pak i same ideje odbijaju. Političke računice kao uobičajena pojava na domaćem terenu. Ništa manje političke drame ni u režiji NSRS-a koja još nije imenovala dvoje nedostajućih sudija. Stoga upozorenje i sa državnog nivoa - promjene nužne, ali na način...

"Da bude transparentniji i kvalitetnije. Čim u parlamentu glasate za nešto, to je politička odluka. Iskreno se nadam da će svi partneri podržati i u koaliciji koja vlada", kaže predsjednik NS-a Edin Forto.

O prijedlogu će raspravljati koalicioni partneri. Iz NiP-a unaprijed jasni: izbor na etničkom principu nedopustiv.

"Ne dolazi u obzir paritet u sudu niti bilo kakvo uvođenje etničkog glasanja. Razni parcijalni prijedlozi sigurno ne mogu dobiti podršku bez ozbiljnog integralnog prijedloga koji će biti baziran na struci i dobrim praksama Evropske unije", kaže NIP-ov Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH.

Od prakse Evropske unije i formule za funkcionsianje domaće pravosuđe je daleko. Nerijetko posluži kao predmet ucjena i prijetnji vladajućih iz RS-a, a ne manjka ni uputa Venecijanske komisije za vladajuće sa federalnog nivoa vlasti. Pitanje pravnog uređenja nije na odmet ako su namjere časne, no opreza nikad dosta. Na ustrajnost RS-a u nelojalnosti Ustavu BiH odgovoriti pravnom odbranom posljednje brane i državnosti naše zemlje, piše Federalna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije