Jasmin Hasanović: Proglašenjem RS-a ukinuto naslijeđe ZAVNOBiH-a!

B. Redžić
Jasmin Hasanović: Proglašenjem RS-a ukinuto naslijeđe ZAVNOBiH-a!
Foto: Privatni album / Jasmin Hasanović

Obilježavanje takozvanog dana bosanskohercegovačkog entiteta RS za portal Radiosarajevo.ba je komentarisao viši asistent na sarajevskom Fakultetu političkih nauka Jasmin Hasanović. Objasnio je ono što smatra razlozima i posljedicama obilježavanja neustavnog praznika.

Prema njegovim riječima, obilježavanje ovog dana proizilazi iz same prirode dejtonske arhitekture koja počiva na ovjeravanju rezultata nasilja i podjela.

Ukazao je na to da Bosna i Hercegovina nikada nije bila podijeljeno društvo na etnoteritorijalnom principu, ali:

"Deklaracijom o proglašenju Republike Srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. ukinuto je naslijeđe ZAVNOBiH-a, ma kako se danas na njega gledalo, što je omogućilo da se iz političkog ambisa probudi utvara krvi i tla koja je svoju simboličku i političku pobjedu ostvarila Dejtonom. Počivajući na rezultatima nasilja, Dejton je konstruirao mir ovjeravanjem biološkog čišćenja prostora u ime homogenizacije etnosa. To su gradivni elementi naše postkonfkliktne stvarnosti, a RS je samo dio nje."

Cvijanović odlikovala Vulina i bugarskog doborovoljca tokom agresije na BiH

Za njega je obilježavanje ovog dana pokazatelj zašto ne postoji, kako je rekao, prava opozicija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

"Uprkos odluci Ustavnog suda, jako gravitaciono polje oko narativa 90-ih oblikuje stvarnost, one je postao socijalizacijska paradigma na koju pravo polažu vladajuće etnodeterminističke partitokratije i njihove elite. Jedan od stubova odbrane postojećeg poretka su i generacije socijalizirane u etnički podijeljenom društvu, pa onda i ne treba da čudi zbog čega u RS, za primjer, nema prave opozicije s onu stranu nacionalističkog diskursa", mišljenja je Hasanović.

Kako je kazao za naš portal, u nedostatku politika budućnosti, etnopolitičke elite su osuđene reproducirati prošlost, legitimirajući sa simboličkom upotrebom sjećanja na rat i traumu, kao mehanizma vastite legitimacije u imaginarnom strahu od Drugog.

Zatim je obrazložio zašto se ovaj dan obilježava na način koji podrazumijeva i vjerske obrede i paradu.

"Ceremonijalni označitelj nacionalnog ujedinjenja stvara i prikriva zločine, on brutalno sjedinjuje elitu i od nje potlačene u neprirodnost etničkog identiteta. Hajde da se podsjetimo kako se, uklanjajući instalaciju Davidovo srce sa Trga Krajine u Banjoj Luci, te brutalnim premlaćivanjem i hapšenjem neistomišljenika - od političke opozicije do običnih građana - 25. decembra 2018. godine, pod izgovorom čišćenja Banja Luke uoči novogodišnjih praznika i Dana RS, na najbolji način pokazala simbolička upotreba 9. januara kao ideološke maske režima", zaključio je Hasanović.

Kako je izgledao defile u Banjoj Luci i ko sve danas tamo slavi zločine i genocid

Obilježavanja takozvanog dana je, između ostalog, obilježila suluda izjava premijerke ovog entiteta Željke Cvijanović da je "RS nastala u miru".

Nije prisustvovao svečanosti u Banjoj Luci povodom neustavnog praznika, ali nije izostala čestitka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. On je istakao:

"Srbija će uvek voleti i podržavati RS, istovremeno poštujući integritet Bosne i Hercegovine."

"Genocid u Srebrenici je proizvod 9. januara"

Brojni su pojedinci, organizacije i institucije koje su osudile obilježavanja ovog dana. Pa je tako Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (Office of High Representative OHR) je podsjetio da je obilježavanje ovog dana neustavno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije