Brojni stariji ljekari u FBiH ostat će bez licence: Da li ima razloga za strah?

J. Ć.
Brojni stariji ljekari u FBiH ostat će bez licence: Da li ima razloga za strah?
Foto: Arhiv / Ilustracija

Prema pisanjima nekih medija, više od 200 najiskusnijih ljekara u Federaciji BiH ostaje bez licence za rad.

Rezultat je to odluke utvrđene Pravilnikom Ljekarske komore FBiH, prema kojoj licenca neće biti produžena ljekaru nakon što on napuni 75 godina života.

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Ljekarske komore FBiH Harunom Drljevićem koji ističe da Komora po Zakonu izdaje javni dokument koji se zove licenca za samostalan rad.

"To ljekar dobija sa završetkom studija i prijavom u Komoru. Svakih šest godina ljekar se relicencira. U tih šest godina ljekar mora ponuditi Komori sve oblike edukacije koju je u tom periodu imao kako bismo mi skupljanjem tih bodova, jer se svaki od tih edukativnih bodova drukčije vrednuje, ponovo dobio relicencu", pojašnjava za portal Radiosarajevo.ba 

Dakle, licenca vrijedi šest godina. 

"Sa 65 godina života ili 40 godina radnoga staža, ljekar odlazi u penziju i njegov radno-pravni status je defisan zakonom o MIO/PIO", napominje.

Komora, kako kaže, i nakon 65 godine života, odnosno nakon 40 godina radnoga staža dozvoljava ljekaru da radi još deset godina, s tim da je dužan svake godine donijeti ljekarsko uvjerenje, jer može doći do promjene zdravstvenog stanja koje može diskvalificirati tog ljekara.

"Svi starimo i poznato je svima šta se može desiti osobi koja je starije životne dobi. Za narednih deset godina Komora će donijeti deset privremenih licenci. Poslije 75. godine skupština Ljekarske komore FBiH je u skladu sa zakonom zdravstvenoj zaštiti predvidjela da Ljekarska komora odredi gornju granicu za izdavanje licenci za samostalan rad", govori Drljević.

Prema njegovim riječima, ljekar i dalje može biti konsultant, edukator, savjetnik, svoje bogato iskustvo da prenese na mlade - što mu je i zadatak, te da rukovodi zdravstvenom ustanovom, ali ne može samostalno da prakticira, jer smatra da je to gornja granica životne dobi.

S druge strane, mišljenja je profesor Velija Katica, to će ogromno iskustvo stečeno u radu s pacijentima, bezbrojni sati u operacionim salama, bogato znanje, grubom administrativnom odredbom biti bačeno u vodu.

"Smatram da to nije dobar potez, jer mislim da ljekare koje imamo trebamo čuvati kao zlato. Odlaze nam iskusni ljekari pa i mlađe generacije sa licencama o kojima govorimo. Mislim da ih moramo čuvati, a ne činiti obratno", dodao je za portal Radiosarajevo.ba profesor Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije