IGK podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović

4
Radiosarajevo.ba
IGK podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press u Istočnom Sarajevu

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpska, zbog, kako su naveli, kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine i narušavanja suverenitetateritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti, međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

"Osumnjičena Željka Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina  presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima. Svojim postupanjem
osumnjičena je, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavno pravni poredak države Bosne i Hercegovine kršeći odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reperkusije
na mir i bezbjednost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu i šire" navodi se u saopćenju za javnost iz ove organizacije. 

Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, naveli su, važe na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Zaokret poljske vanjske politike: Njemačka nije neprijatelj

Zaokret poljske vanjske politike: Njemačka nije neprijatelj

"Entitetski ukazi ne mogu osporiti odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Postupanje predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom mirovnom sporazumu te tako, i po Krivičnom zakonu kažnjivo. Po međunarodnom pravu, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u
konkretnom slučaju, ne može proizvesti bilo kakav pravni efekat", stav je IGK.

Iz ove organizacije podsjećaju kako je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je samo organizacioni dio strukture države Bosne i Hercegovine i niži je po snazi odlučivanja od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik ima nadležnosti da reguliše neusaglašena pitanja.

"Podsjećamo da je nedavno Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda. Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici i tako naru[avaju ustavno pravni poredak države Bosne i Hercegovine", zaključeno je iz IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije