Huremović: Otvaramo raspravu o problemima medija u BiH od kojih zavisi i budućnost ove profesije

0
Fena
Huremović: Otvaramo raspravu o problemima medija u BiH od kojih zavisi i budućnost ove profesije
Fena / Elmir Huremović

Direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović zadovoljan je organizacijom konferencije "Medijske inovacije i trendovi - Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija", koja je održana u ponedjeljak u Sarajevu.

Gostujući u emisiji "BHT1 uživo" Huremović je istakao da je Fena pristupila organizaciji ovog događaja kao društveno odgovoran medij preuzevši obavezu da pokrene širu raspravu o problematici medija, preuzimajući tako i veću ulogu da objedini novinarski esnaf.

"Osjetili smo obavezu da damo doprinos javnoj raspravi o problematici medija, s fokusom na razvoj medija, to jeste na budućnost medija u svijetu s posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu", rekao je Huremović.

Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

Direktor Fene je naglasio da je kroz tri panela konferencija okupila impozantan broj stručnjaka iz različitih oblasti, struke, akademske zajednice, udruženja, regulatornih tijela. Kroz kvalitetnu raspravu, kako naglašava, došlo se do zaključka da je ova vrsta događaja, razgovora potrebna našem društvu.

Kako je kazao Huremović, mediji opterećeni problemima nemaju vremena da se bave zajedničkim temama, da se udružuju, da rješavaju pitanja koja su svima u interesu.

U fokusu konferencije bile su medijske slobode i oblikovanje budućnosti medija u Bosni i Hercegovine, sloboda izražavanja, medijska etika...

Direktor Federalne novinske agencije je tokom gostovanja skrenuo pažnju i na problematiku kršenja autorskih prava s naglaskom na društvene platforme.

Istakao je da se cijelo medijsko tržište suočava s problematikom autorskih prava koja je globalni problem.

"S jedne strane, imamo kreatore i autore vijesti koji ulažu ljudske i finansijske resurse da bi informisali javnost sa tačnim i pravovremenim informacijama. A s druge strane imamo društvene platforme koje imaju budžete kao najjače države svijeta a koje te sadržaje preuzimaju bez znanja i pitanja", dodao je.

Kako je naglasio Huremović, Europska unija je pokušala riješiti taj problem donošenjem direktive o autorskim pravima 2019. godine, ali je ostavljeno svim državama članicama da prilagode svoje zakone.

Elmir Huremović
Fena : Elmir Huremović

"Drugi zaključak je da je u Bosni i Hercegovini neophodno podići nivo medijske pismenosti građana, koji bi se mogli educirati da prepoznaju koji je stvarni izvor vijesti, koje su to lažne vijesti, dezinformacije", smatra Huremović, koji je najavio organiziranje godišnjih konferencija sa sličnom tematikom.

Govoreći o medijskoj sceni u BiH, Huremović je naveo da je Bosna i Hercegovina prilično liberalno tržište kada su u pitanju medijske slobode. To liberalno tržište, smatra Huremović, često nosi posljedice kao što su iznošenje neprovjerenih, netačnih, pristrasnih informacija.

Smatra da u našim medijima postoje autocenzure, naglašavajući da novinare i novinarsku zajednicu treba osloboditi straha da govore o svim problemima, ali da bi svi mediji trebali imati iste kriterije, odnosno da se i afirmativno i kritički osvrću prema pojavama i pojedincima te da se stvari ne generalizuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije