BH novinari: Nacrt zakona o javnom redu i miru u KS krši slobodu izražavanja!

2
Radiosarajevo.ba
BH novinari: Nacrt zakona o javnom redu i miru u KS krši slobodu izražavanja!
Foto: Pixabay / Ilustracija

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pozivaju Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i ministra Admira Katicu da povuku predloženi Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, budući da predložena zakonska rješenja duboko zadiru u pravo na slobodu izražavanja i mišljenja, kao i ključne vrijednosti slobodnog rada medija i društvenih mreža u demokratskim društvima bez miješanja javne vlasti i neproporcionalnih ograničenja.    

"Upravni odbor BH novinara podsjeća kako se u Nacrtu ovog zakona predlaže da prekršaji protiv javnog reda i mira mogu biti počinjeni i putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava elektronske komunikacije.

Takvim odredbama MUP KS proglašava medije i internet "javnim mjestom" na jednak način kao što je to ulica, park, kafana ili bilo koje drugo mjesto gdje se okupljaju ljudi, ostvaruju fizički kontakti i gdje može doći do počinjenja prekršaja na štetu ljudi i/ili oštećenja imovine. 

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Za Upravni odbor BH novinara posebno je zabrinjavajuće to što MUP KS kao prekršajna djela definiše ozbiljne prijetnje, vrijeđanje osjećaja građana iz mržnje, iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti i tvrđenja kojima se onemogućava ili ometa provođenje odluka i mjera nadležnih javnih organa. 

Neka od navedenih prekršajnih djela već su regulisana krivičnim zakonima i građanskim parnicama o kleveti u Bosni i Hercegovini (ali i drugim državama), te je izlišna njihova ponovna regulaciju kroz prekršajno zakonodavstvo. Naglašavamo također kako je prekršaj širenja lažnih vijesti u demokratskim zemljama propisan isključivo za javne skupove i sve druge događaje na javnim mjestima, dok vijesti objavljene u medijima ili na društvenim mrežama "po prirodi stvari" ne mogu uzrokovati takve posljedice za javni red i mir

BH novinari: Javni protest Nebojši Vukanoviću zbog napada na novinarku Milanku Kovačević

BH novinari: Javni protest Nebojši Vukanoviću zbog napada na novinarku Milanku Kovačević

U tom kontekstu, BH novinari izražavaju bojazan da se, pod krinkom širenja lažnih vijesti i mogućeg izazivanja straha ili panike kod građana, zapravo kriju namjere zakonodavca da medijima i građanima u Kantonu Sarajevo ograniči pravo na slobodu izražavanja, na slobodu kritke i debate o temama od javnog interesa, kao što su odluke i postupci iza kojih stoje sarajevske kantonalne vlasti.    

Imajući u vidu naprijed navedeno, BH novinari i FMHL očekuju od MUP–a Kantona Sarajevo da nastavi dijalog sa medijskom i pravnom zajednicom i civilnim društvom, i sa dužnom pažnjom razmotri i prihvati primjedbe na sporni Nacrt zakona prije njegovog podnošenja Vladi KS, te u konačnici iz teksta zakona potpuno izostavi medije, društvene mreža i druga sredstva elektronske komunikacije", saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije