Hoće li kanton u BiH iz predostrožnosti uvesti vanredno stanje?

Radiosarajevo.ba
Hoće li kanton u BiH iz predostrožnosti uvesti vanredno stanje?
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

Danas je u zgradi Vlade Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu, nakon održane sjednice Štaba civilne zaštite ZHK, održana konferencija za medije, na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili zapovjednik Štaba i predsjednik Vlade Zdenko Ćosić te član Štaba i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK Tomislav Pejić.

U svojoj izjavi predsjednik Ćosić je kazao kako je, nakon Izvješća o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu, razmatran prijedlog Kriznog štaba Ministartva zdravstva, rada i socijalne skrbi da se na području Kantona proglasi stanje nesreće s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Taj zaključak je usvojen i poslan na Vladu, koja će o istom odlučiti na sjednici koja je uslijedila nakon konferencije.

Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih stožera do onih organizacija na području ZHK s kojima Uprava civilne zaštite ima ugovor o zajedničkom djelovanju u slučaju potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stave u funkciju, pojasnio je Ćosić.

Ministar Pejić je informirao prisutne o situaciji s brojem zaraženih u protekla 24 sata, kazavši kako u navedenom periodu ima 49 novooboljelih osoba, što znači da je 351 osoba na području Kantona zaražena koronavirusom.

U protekla 24 sata se 14 osoba oporavilo, a još uvijek nije zabilježen nijedan smrtni slučaj uzrokovan koronavirusom. U prethodnom periodu od 15 dana u prosjeku dnevno su bile 32 novooboljele osobe, 43 testirane i negativne osobe, iz tog razloga je Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio da se proglasi stanje prirodne nesreće, kako bi se maksimalno mobilizirale sve institucije na području Kantona koje su, što direktno što indirektno, uključene u rad Štaba i provođenje svih mjera koje je Štab predložio ili naredio u proteklom razdoblju.

Pejić je kazao kako je prosječna dob oboljelih 30 godina, koji donose virus u svoje porodice, prenose ga na starije članove, što bi moglo dovesti do porasta broja oboljelih starijih osoba u ZHK, a posljedično bi time bio opterećen cijeli zdravstveni sistem, piše Jabuka.tv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije