Hepatitis je postao izlječiva bolest

Anadolija
Hepatitis je postao izlječiva bolest
Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa "B18" danas je u Banjaluci organizovalo sastanak o analizi stanja i mogućnosti liječenja hepatitisa u Republici Srpskoj.

"Imamo veoma kvalitetne lijekove za liječenje hepatitisa, u pitanju su novi lijekovi - revolucionarno otkriće, po mom mišljenju u rangu otkrića penicilina. Mislim da je ovo svijetla tačka za sve pacijente sa hepatitisom C, da dolaze bolja vremena i velika nada. Unazad desetak godina što je bila neizliječiva bolest, sad je potpuno izlječiva", rekao je Zdenko Simonović predsjednik Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa.

Objasnio je da je cilj sastanka da se prikažu situacija i problemi vezani za virusne hepatitise, pogotovo za hepatitis C, kao i da se prezentuju nove generacije lijekova za liječenje te bolesti. 

Govoreći o novim lijekovima, objasnio je da je u pitanju jako skupa terapija, koja je pacijentima dostupna od prošle godine preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a uz pomoć koje postoji šansa da se izliječe i da se uključe u normalne tokove života.

Milenko Pađen, izvršni direktor Sektora za zdradvstvo i kontrolu u Fondu, objasnio je da su prošle godine dobili ponudu jedne farmaceutske kuće da četiri pacijenta o njihovom trošku stave na testni program u trajanju 12 nedelja.

"Kada smo uradili analize, vidjeli smo da je postotak izlječenja 100 posto. Nakon toga smo odvojili oko milion KM za 25 pacijenata. Cijena terapije od oko 25.000 eura, bila je najniža u okruženju, pa smo iskoristili priliku da 25 ljudi sa hepatitisom C genotipa 1 i 4 nakon 12 nedelja budu izliječeni", kazao je Pađen.

Prema njegovim riječima, uloženi novac višestruko će se vratiti u narednom periodu jer su ovi pacijenti smanjili troškove dijagnostičkih procedura, skupih laboratorijskh analiza, kao i bolovanja.

"Razmišljamo u ovoj godini da i druge pacijente genotipa 2 i 3 uključimo u skladu sa finansijskim mogućnostima", dodao je on

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra RS, istakla je da se u ovu kliniku stalno ili periodično javlja oko 1.300 oboljelih od hroničnih hepatitisa B i C.

"Potpora javnosti je vrlo vrijedna, kao i nevladinog sektora. Multidisciplinarni pristup ovom problemu vrlo je značajan u promidžbi što bolje dijagnostike i terapije ove bolesti", kazala je Verhaz.

Procjenjuje se da je 2,2 posto svjetske populacije ili oko 220 miliona osoba inficirano hepatitisom C.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije