Heidari: Ogromni kapaciteti za suradnju BiH i Irana nisu dovoljno iskorišteni

Fena
Heidari: Ogromni kapaciteti za suradnju BiH i Irana nisu dovoljno iskorišteni

Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mahmoud Heidari uvjeren je da Iran i BiH raspolažu ogromnim kapacitetima za sveobuhvatan razvoj odnosa, kao i da je kod iranskih i bosanskohercegovačkih zvaničnika prisutna politička volja za stavljanje u funkciju tih kapaciteta.

Međutim, kako je istakao u razgovoru za Fenu, činjenica je da, iako su međusobne posjete privrednih delegacija intenzivirane, bh. kompanije nisu dovoljno prisutne na tržištu Irana, zemlje koja sa skoro 80 miliona stanovnika predstavlja najveće potrošačko tržište na Bliskom istoku.

Stoga je izrazio nadu da će preostale prepreke za saradnju biti uklonjene, što će dovesti do većeg prisustva i aktivnosti bh. i iranskih kompanija na tržištima dvije zemlje.  

- Siguran sam da će, olakšavanjem postojećih procedura, iranske kompanije i privrednici biti spremni za učešće u privrednim i investicionim projektima u BiH, dok BiH sa svojim brojnim turističkim atrakcijama može tokom godine biti destinacija za hiljade iranskih turista - kazao je i poručio bh. biznismenima, privrednicima i kompanijama da su im vrata Ambasade za suradnju s Iranom uvijek otvorena.  

Ambasador Irana je podsjetio i na činjenicu da je ova zemlja bila među prvima koje su priznale nezavisnost BiH i koje su stale uz građane i vlasti BiH, osiguravajući, između ostalog, i značajne količine humanitarne pomoći tokom rata.

Naglasio je da je kultura još jedna stvar koja čini posebnu sponu između dvije zemlje. Mnogo je sličnosti i srodnosti s kulturnog i aspekta jezika te u običajima i tradiciji koje su povezale narode Irana i BiH. To, kaže, potvrđuje i prisustvo perzijskih rukopisa u bibliotekama u BiH, tradicija zvaničnog izučavanja perzijskog jezika ovdje, kao i prisustvo bh. studenata u Iranu.

- Shodno tome, sklopljen je Sporazum o saradnji dvije zemlje u oblasti kulture, nauke i istraživanja, a bratimljenje Teherana i Sarajeva spada u vrijedne kulturne događaje među dvjema zemljama - smatra Heidari, te podvlači i Sedmicu iranske kulture u Sarajevu i Banjoj Luci, u okviru koje se u BiH predstavlja grupa iranskih umjetnika iz grada Tabriza kako bi promivirali iransku umjetnost.

Ambasador Irana se osvrnuo i na demonstracije protiv vlasti koje su danima potresale ovu zemlju, napominjući da je iskazivanje zahtjeva na miran način i održavanje mirnih okupljanja i demonstracija jedno od prava iranskog naroda koje je priznato i u ustavu te zemlje.

Podsjetio je da su ove demonstracije počele mirno u gradu Meshedu te da su ih iranski mediji informativno dobro popratili.

- Međutim, nakon toga, pojedini faktori pokušali su, korištenjem virtualnog prostora, web sajtova i društvenih mreža, ove demonstracije proširiti na druge gradove te ih iz mirnog stanja pretvoriti u nerede, uništavanje javne imovine i napad na policiju. Nažalost, u nekim drugim gradovima to se i desilo, no, suprotno preuveličavanju pojedinih tendencioznih stranih medija, broj učesnika je bio veoma ograničen - istakao je Heidari.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije