Haris Silajdžić: Nismo mi siromašni, možemo hraniti 10 miliona ljudi

Radiosarajevo.ba
Haris Silajdžić: Nismo mi siromašni, možemo hraniti 10 miliona ljudi
Harisa Silajdžića već dugo nema na političkoj sceni BiH, bar ne u aktivnom političkom životu, ali se tu i tamo u javnosti tiho provuče poneka njegova izjava ili informacija o njemu samom.

U intervju za portal Depo.ba Silajdžić je govorio o sukcesiji imovine bivše SFRJ, prema kojoj su određeni diplomatski objekti pripali su Bosni i Hercegovini.

Silajdžić je naveo da su objekti sada u vlasništvu BiH ali da je tehničko pitanje šta uraditi s njima.

“Problem cjelokupne državne imovine je tehničko a ne političko pitanje. Zbog toga danas posuđujemo novac od MMF-a, a za tim nema nikakve potrebe. Mi smo bogata zemlja po svim pitanjima”, rekao je Silajdžić.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kaže da nama ne treba MMF, nego potreban nam je domaći suvereni fond kao što imaju naftom bogate zemlje kao što su Norveška, Kuvajt i Saudijska Arabija.

“Bogate zemlje shvatile su da državna imovina kada je na jednom mjestu i kada se njom upravlja s jednog mjesta, onda ona nešto znači. A ako je rasparčana, ako se ne zna ni ko uspostavlja registar, ni ko ga održava, onda ona ničemu ne služi. Ako pogledate šta radi ministarstvo u Hrvatskoj, vidjećete da upravo radi te stvari. I kaže se u preambuli da treba nešto uraditi za sadašnje generacije i one koje tek dolaze. A mi se ponašamo kao da toga nema. Šta možemo učiniti? Stvoriti fond, mi smo ga nazvali Fond za ekonomski razvoj BiH”, pojasnio je Silajdžić.

Napominje da BiH treba izvršavati presudu Ustavnog suda BiH.

“Ne znam tačno koji je redoslijed, ali znam da taj fond treba odmah početi praviti, a stvari se mogu i paralelno raditi. Nećemo sad opet čekati 20 godina. Ako imamo dobru političku volju i stvarno želimo dobro državi BiH, to treba učiniti što prije. To nam može poslužiti kao kolateral za strane investicije. Veliki strani investitori neće doći ako nemaju neke garancije. Mi nemamo novaca da garantujemo njime, ali možemo garantovati drugim stvarima. Možemo uposliti dijasporu na taj način, jer ljudi u dijaspori imaju novca i rado bi ulagali u BiH. Možemo pomoći penzionerima na ovaj način”, smatra Silajdžić.

Prema njegovim riječima, fond može poslužiti kao kolateralni i imao bi bezbroj mogućnosti.

“Možemo uputiti poziv drugim fondovima, primjerice u Europskoj uniji, da se priključe tom fondu – sve bi to promijenilo sliku o BiH u svijetu. Nema stranca koji mi nije rekao: Mi ne razumijemo, vi ste bogata zemlja. Ne razumijemo o čemu se radi! Ova zemlja može hraniti deset miliona ljudi, a mi imamo problem sa ovo što je ostalo - 3,5 miliona”, zaključuje Silajdžić.

Napomenuo je da prvi korak, kojeg BiH treba uraditi, je predočiti fond bh. građanima, zainteresirati ih za njihovo dobro, jer je to njihova imovina.

“Trebaju znati da je svaki građanin BiH vlasnik te imovine. Građani treba da biraju one ljude koji su spremni voditi računa o državnoj imovini, da se ona razvija i stavi u funkciju ekonomskog oporavka BiH”, poručio je Silajdžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije