Haos u Crvenom moru mogao bi imati posljedice za Bosnu i Hercegovinu: ‘Sve ovisi o jednoj situaciji’

2
N. Žunić
Haos u Crvenom moru mogao bi imati posljedice za Bosnu i Hercegovinu: ‘Sve ovisi o jednoj situaciji’
Foto: Pexels / Nafta / Ilustracija

Nove tenzije na Bliskom istoku opet su šokirale svijet. Nažalost, situacija bi mogla biti još gora kako vrijeme bude odmicalo zbog cijena nafte. 

Napad SAD-a i Velike Britanije na jemensku grupu Huti u Crvenom moru je iznenadio mnoge, posebno imajući u vidu manji angažman američke vojske na Bliskom istoku u prethodnom periodu. Iznenadna kampanja bombardovanja koju su pokrenule ove dvije države je zato došla kao šok za cijeli svijet

Kada se šok smirio, došla je očekivana reakcija - porasla je cijena nafte. Naravno, skok je zasad mali, samo 2 posto, ali analitičari ne očekuju da će na ovom stati. Imajući u vidu da već skoro tri godine traje konflikt u Ukrajini, te da je od oktobra prethodne godine aktivna ratna zona u Palestini, posljedice još jednog sukoba bi bile ogromne.

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Almira Bečarevića, stručnjaka za energetiku i bivšeg ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. 

"Bez obzira na skok cijena nakon napada, ovo je još ispod cijena koju proizvođači žele. Cijena koju oni žele jeste 100 dolara po barelu, i to su projekcije analitičara. Srećom po nas, tržište zasad 'ignoriše' analize, koje su katastrofalne, te se drži stabilno na oko 75 dolara po barelu", rekao je na početku analize za naš portal Almir Bečarević. 

Napad SAD-a na Jemen odmah izazvao velike promjene: Skočila cijena nafte

Napad SAD-a na Jemen odmah izazvao velike promjene: Skočila cijena nafte

Napominje da je veliki broj ratnih zona aktivno širom svijeta, ali da se tržište 'odupire' masovnom skoku cijena nafte. Ipak, napominje, jedna situacija bi mogla da promijeni situaciju ka gorem. 

"U slučaju da države OPEC-a smanje proizvodnju, to bi povećalo cijenu nafte dramatično", kaže bivši ministar. OPEC je inače grupa država koje proizvode velike količine nafte, a čine je Alžir, Kongo, Venecuela, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Naravno, za nas u Bosni i Hercegovini je najbitnije pitanje - kako će se ovo odraziti na situaciju u našoj zemlji? Almir Bečarević ima jasan odgovor. 

Almir Bečarević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Almir Bečarević

"Manje promjene se neće osjetiti. Mora se priznati da su distributeri u našoj zemlji jako dobro pratili situaciju s cijenom nafte širom svijeta, te da su cijene korektne. Nije bilo ogromnih skokova te kada je cijena nafte padala, padale su i cijene derivata. U svakom slučaju, jedino što nas može brinuti jeste ako OPEC ograniči proizvodnju, što bi naglo povećalo cijene nafte", rekao je Bečarević.

Kako ističe na kraju razgovora, najgori scenario bio bi skok cijena na 100 dolara po barelu.

Zastrašujuća analiza uglednog medija: Napad na Hute može pokrenuti ogroman sukob?

Zastrašujuća analiza uglednog medija: Napad na Hute može pokrenuti ogroman sukob?

"U tom slučaju, ekstremnom doduše, cijene derivata skočile bi na 3 do 3.50 KM po litri. To je realnost", kaže Almir Bečerević za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije