Hamdija Fejzić: "Htjeli su da nas nema, zapalili su Podrinje, naše najdraže bacili u grobnice..."

Radiosarajevo.ba
Hamdija Fejzić: "Htjeli su da nas nema, zapalili su Podrinje, naše najdraže bacili u grobnice..."
Foto: Printscreen / Hamdija Fejzić

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari održava se program obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

Hamdija Fejzić, predsjednik OO za obilježavanje 28. godišnjice genocida, prvi se obratio na današnjem obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima.

"Danas ćemo klanjati dženazu za 30 žrtava genocida. Za više od 1.000 žrtava tragamo iako je prošlo 28 godina od genocida. Nikad nije bilo lako govoriti, jer riječi koje govorite s ovog mjesta su teške. A istina je uvijek prosta, pravda je uvijek čista - dovoljno je kazati 11. juli.

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima zapisan je crnim slovima u našim srcima. Danas, dok cijeli svijet gleda u nas možda jedini put u cijeloj godini, na šta iskoristiti taj trenutak?

Htjeli su da nas nema, zapalili su Podrinje, zapalili cijela sela, naše najdraže bacili u grobnice samo zbog svog imena. Jer su umjesto robstva izabrali slobodu", kazao je Fejzić.

Istakao je da su Bošnjaci zbog mira pristali na mnoge kompromise. 

Gradonačelnica Sarajeva se sjeća 11. jula: 'Najtužniji dan u godini, naša bolna rana...'

Gradonačelnica Sarajeva se sjeća 11. jula: 'Najtužniji dan u godini, naša bolna rana...'

"Skupština manjeg bh. entiteta usvojila je izvještaj komisije za Srebrenicu. Danas se žrtve negiraju, a našu djecu čekaju u mračnim ulicama", kazao je ističući sve češće napade na Bošnjake povranike.

Podsjetio je na zakon koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko kojim se zabranjuje negiranje genocida.

Tabuti u Potočarima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Tabuti u Potočarima

"Porazna je činjenica da Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu. Tužilaštvo je donijelo 38 naredbi o nesprovođenju istrage o negiranju genocida. Prelazimo put od negiranja do psovanja genocida.

Međunarodna zajednica ne smije ostaviti Srebrenicu samu. Sve manje se čuje glas otpora, a sve više da je ovo mjesto bola i smrti, a ne života i opstanka", kazao je Fejzić.

Potomci ubijenih preživjelih, kako kaže, imaju trajnu obavezu da se bore za istinu i pravdu.

"Vi, gospodo! Imate obavezu da djeci koja se rađaju u Srebrenici obezbijedite normalan život. Naša poruka ispisana je na mojoj majici, na mojim leđima", zaključio je Fejzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije