Građani jednog grada u BiH u velikim problemima: Iskopavanje uglja donijelo više štete nego koristi

4
Radiosarajevo.ba
Građani jednog grada u BiH u velikim problemima: Iskopavanje uglja donijelo više štete nego koristi
Foto: Inmedia.ba / Sanski Most

Iskopavanje uglja u Sanskom Mostu višegodišnji je problem žitelja ove općine. Koncesijski ugovor koji je potpisan sa kompanijom "Lager", kažu, donio im je više štete nego koristi. Jer su im, dodaju, ceste uništene, a zdravlje ugroženo. 

"Ovo je katastrofa. Ne možemo iznijeti veš iznijet, put je nikakav, ne znam čemu ovo vodi i dokle" - pita se to Sadika Rekić, mještanka sela Bašići, čijim žiteljima je život sve teži otkako se površinski kop rudnika mrkog ulja proširio do kuća.

Zagađenja im ugrožavaju prihode, a vidljiva su i oštećenja na kućama, kao posljedica miniranja. 

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Ne znam gdje bi, šta bi, kome da se obratim? To je ruglo", ističe mještanin.

"Nije jednostavno ovdje živjeti, ali morate, naročito mi stariji. Nemamo kuda", kaže mještanin sela Modra Zulfo Delić.

Građani ovog bh. mjesta u strahu od ekološke katastrofe: 'Branit ćemo zemlju i fizički'

Građani ovog bh. mjesta u strahu od ekološke katastrofe: 'Branit ćemo zemlju i fizički'

U Vladi Unsko-sanskog kantona ocijenili su kako trenutno ne postoje uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja, što je potvrdio i federalni ministar energije, rudarstva i energije. Građani su protestirali, potpisivali peticije i sve to - uzalud. Iz lokalne građanske inicijative upozoravaju da će revolt biti sve veći, jer se propisi, kažu, ne poštuju.

"Dozvole imaju, ali se ne poštuju, uslovi i način rada nisu ispoštovani. U tome je problem. Moju imovinu ne može niko bez mene prodati i otuđiti. Mi imamo deset ugroženih sela, ovo ovdje je samo jedan komadić", naglašava Faruk Beširević iz Neformalne grupe građana "Život na uglju".

Stanje nije ni blizu onoga čemu su se vijećnici nadali kada su 2015. dali saglasnost za iskop uglja. 

"Tada je bio politički marketing. Rečeno nam je da će ogromna sredstva biti u našem budžetu, da će se koristiti za poboljšanje naših turističkih središta, putne infrastrukte. Sada vidimo da je to sve kontra. Sve je devastirano", kaže Jasmin Mujačić, vijećnik u OV Sanski Most.

Procijenjena zaliha mrkog uglja u Sanskom Mostu je 400 miliona tona, navodi se na stranici kompanije "Lager", koja se susreće sa nizom opstrukcija.

Predivna priča iz BiH: Sarajlija pronašao 4.000 KM i i vratio novac vlasniku

Predivna priča iz BiH: Sarajlija pronašao 4.000 KM i i vratio novac vlasniku

Prošle godine im je, kažu, namjerno zapaljena mašina, vrijedna više od milion maraka na kojoj je, prije toga, neko ostavio i dva metka. Na prijavu je policija konstatirala da je došlo do samozapaljenja.

Prva kuća u selu Bašići udaljena je samo 40 metara od površinskog kopa. Oni koji tu žive, kažu kako danonoćno svjedoče tutnjanju kamiona, uništavanju cesta i zagađenju Blihe. Ustvari, imaju najmanje koristi od koncesionog ugovora koji je, s druge strane, firmi koja vrši iskop uglja donio višestruke benefite, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije