Glas iz Beograda: Da li je vrijeme da Schmidt izvuče mjere iz ladice?

1
Radiosarajevo.ba
Glas iz Beograda: Da li je vrijeme da Schmidt izvuče mjere iz ladice?
Foto: EPA-EFE / Christian Schmidt

Usvajanje nacrta zakona o tzv. VSTV-u RS-a i Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, čime je prvi put vraćena nadležnost iz jednog dijela oblasti nepokretne imovine sa nivoa BiH na nivo RS, izazvalo je brojna reagovanja.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mora odmah poništiti antiustavne zakone o VSTV-u RS-a i o imovini RS-a, smatra Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Ovakvi napadi na ustavni poredak BiH, smatra Komšić, imaju za konačnu odluku pokušaj secesije bh. entiteta Republika Srpska, a to je moguće ukoliko se razvlasti pravosuđe, ističe Komšić pozivajući i Tužilaštvo BiH na reakciju.

Zbog poteza u NSRS u Sarajevu je hitno zasijedao Vijeće za implementaciju mira koje je navelo da su potezi entitetskih vlasti jasan pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi, smatraju, predstavljalo kršenje Ustava i pravnog poretka BiH, piše Danas.

Uskoro svečano otvaranje džamije Arnaudija u Banjoj Luci

Uskoro svečano otvaranje džamije Arnaudija u Banjoj Luci

Smatraju da je usvajanje takvog Zakona nespojivo s procesom evropskih integracija BiH, i predstavljalo bi "neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i signaliziralo nazadovanje cijele zemlje prema evropskim standardima vladavine prava".

U izveštaju PIC-a stoji i da će preduzeti neophodne korake u koordinaciji s Visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurali puno poštovanje Dejtonskog sporazuma te suvereniteta i integriteta BiH.

Još sredinom decembra Visoki predstavnik Christian Schmidt kazao je da će preduzeti određene sankcije prema Dodiku, ako on nastavi da preduzima korake koji bi značili kršenje Dejtonskog sporazuma.

"U ladici imam spremne određene mere, ali želim, pre svega, da pokušamo naći rješenja koja su moguća", kazao je tada Schmidt.

Dobar dio javnost BiH dobro zna čemu vode jednostrani potezi Dodika u RS zato i negoduju zbog, kako se ocjenjuje, "isuviše blagih" reakcija međunarodne zajednice koje, dodaju, samo idu na ruku vlastima RS u daljem ostvarivanju njihovih secesionističkih težnji. Nije dovoljno, ukazuju, samo pozivati vlasti RS da odustanu od "neustavnih poteza" već je nužno što prije djelovati konkretnim mjerama protiv onih koji već duže vrijeme nesmetano gaze ustavno-pravni poredak BiH.

Univerzitetski profesori i akademici osudili su antiustavne aktivnosti u NSRS i pozvali na hitan prekid pregovora oko izmena Izbornog zakona.

"Nema pregovora s HDZ-om dok taj isti Čović daje podršku Dodiku u njegovim rušilačkim aktivnostima. Zar Čovićev nastup u RS-skupštini, ni to što je izričito dao podršku rasturanju VSTV-a nije dovoljno? Učestvovanje u pregovorima pod ovim uslovima je prava orgija", naveli su.

Dodik je juče kazao da će zakon o tzv. VSTV RS-a biti usvojen do kraja marta, a da će rok za formiranje entitetskog tzv. VSTV-a biti 90 dana.

Ovaj član Predsjedništva BiH se narugao reakciji PIC-a te je Vijeće nazvao "samoorganizovanim antidejtonskim tijelom".

"Oni istrajavaju na očuvanju brljotina i nereda koji su visoki predstvanici godinama proizvodili po BiH i da njima nije stalo do očuvanja Ustava BiH na koji se pozivaju", kazao je Dodik komentarišući PIC. Dodao je da je to što PIC radi i saopštava "čista propaganda".

Znaju, kazao je, da su aktivnosti NSRS u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom i imaju problem sa tom činjenicom. Dodik tvrdi i da RS ostaje privržena poštovanju Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i daće aktivan doprinos evropskim integrtacijama BiH.

Manfred Weber, koji predvodi delegaciju Evropske narodne stranke (EPP) tokom posjete Sarajevu upozorio je da bi nastavak neustavnih aktivnosti u RS koje su, kako je kazao, neprihvatljive, mogao imati negativne posljedice po cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Naveo je da će BiH biti uskraćen novac iz Evropske unije ako se nastave neustavne aktivnosti u državi.

"To kažem jer se ljudi u Evropi pitaju zašto ovoliko ulažemo u ovaj region. Podsećam da novac ne dajemo bezuslovno. Zato želimo napredak u skladu s mišljenjem Evropske komisije", ukazao je Weber.

Usvajanje ovog zakona, prema riječima Petera Stanoa, portparola pri Evropskoj službi za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, ozbiljno bi uticalo na prava građana u RS, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje te ozbiljno narušavajući EU perspektivu BiH.

Naveo je i da je EU je spremna da upotrebi sve instrumente koji su joj na raspolaganju, kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se fokus zemlje u potpunosti preusmeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije